Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Mentoring is veel meer dan zeggen hoe het moet

Mentoring is één van de dingen waar Mondea, al zeggen we het zelf, in uitblinkt. We hebben getalenteerde mentoren aan boord die veel goesting hebben om mentees te helpen en te doen groeien. Mentoring is veel meer dan zeggen hoe het moet, zo blijkt ook uit een gesprek met mentor Geert Drooghmans en mentee Ivan Vergauwen van lokaal bestuur Bornem.

Hoe Ivan’s mentortraject is begonnen, laten we ze graag zelf vertellen:

Ivan: “Midden 2020 heb ik meegedaan voor het examen van diensthoofd technische dienst. Ik was al werkzaam op de technische dienst als deskundige,maar zag het zitten om door te groeien naar diensthoofd. Op het mondeling examen zat Geert (Drooghmans, nvdr.) in de jury, en dat was écht niet gemakkelijk (lacht). Geert wist meteen welke gevoelige snaar hij moest blootleggen bij mij en reed mij een beetje vast. Ik ben zwetend buitengekomen bij dat examen, maar wist wel dat ik uit mijn comfortzone was gekomen, en dat deed goed.”

Geert: “Inderdaad, dat examen was onze eerste kennismaking. Ik zie een examen voor een leidinggevende functie steeds als een ‘mini’ mentorgesprek. Kandidaten worden onder andere gepolst in hun vermogen om te luisteren. Ik zoek een onderwerp waar ik ze buiten hun comfortzone haal en ga daar wat dieper op in.  Als je op zo een korte termijn kan veranderen, dan kan je dat in je carrière ook. Door net wel door te vragen merkte ik dat Ivan het wél ging aankunnen om diensthoofd  te worden.

Na het examen adviseerde ik het bestuur om voor Ivan een mentoringtraject op te starten. Zowel kandidaten die intern bevorderen als hun collega’s binnen de organisatie moeten de stap zetten om de geslaagde kandidaat zijn nieuwe rol te laten opnemen. Ivan ging van deskundige naar diensthoofd, en daar moest iedereen aan wennen. Een mentortraject is voor dergelijke transities ideaal.”

Ivan: “Na mijn aanstelling suggereerde mijn clustermanager me om in een mentoringtraject te stappen. Ik was meteen heel enthousiast en was zelf ook vragende partij. De clustermanager vroeg mij wie ik zag als mijn mentor, en ik zei meteen: Geert Drooghmans. Tijdens het examen wist ik het al: van deze man kan ik veel bijleren. Zo gezegd, zo gedaan: Geert werd mijn mentor.

Mentoring wordt vaak vergeleken met coaching, maar toch zijn dit twee heel andere dingen. Wat het verschil tussen mentoring en coaching nu juist is, roept bij veel mensen nog steeds vragen op. Zowel Geert als Ivan hebben daar een gepast antwoord op:

Geert: “Ik denk dat coaching meer op één specifiek onderdeel gericht is. Ik vergelijk dat graag met een voetbalcoach, de taak van een coach  is beperkt. Zo staat een coach bijvoorbeeld niet in om  het financieel beheer te doen van de voetbalclub. De coach staat daarentegen wel in voor het verbeteren van de spelers en het opmaken van een strategie. Daarvoor heb je een coach nodig, om één onderdeel te verbeteren.

Hierbij gaat de mentor verder dan de coach door concrete oplossingspistes voor te stellen en de mentee met raad en daad bij te staan, ook in concrete cases die op het pad van de mentee komen.”

Ivan: “Ik vind coaching meer het ontwikkelen van vaardigheden, dat is meer procesbegeleiding. Een mentortraject moet allesomvattend zijn, je bewandelt het pad samen. Het is ook een win-winrelatie, je leert van elkaar, schouder aan schouder.”

Als je de keuze maakt om een mentortraject te starten, moet dat ook op gepaste manier verlopen. Hoe beginnen wij bij MONDEA aan zo een traject?

Geert: “Dat begint natuurlijk met een kennismakingsgesprek. Ik maak dan altijd een lijstje voor mezelf op met waar ik denk dat ik de mentee mee kan helpen. Waar zie ik werkpunten? Wat zou Ivan kunnen gebruiken? Wat zou Ivan interessant vinden? Dit overliep ik samen met hem tijdens ons eerste gesprek en al snel merkten we dat we heel wat raakpunten hadden. Vanaf dan kan het avontuur beginnen en gaan we samen verandering waarmaken.

Na het kennismakingsgesprek begon het mentortraject van Ivan in Bornem. Er lagen heel wat uitdagingen op hem te wachten maar Ivan leerde op korte tijd ook al heel veel bij:

Ivan: “Het werd voor mij vrij snel duidelijk waar mijn grootste leerschool zat. Ik moest werken aan communicatie en verslaggeving, toch wel twee pijnpunten die bloot kwamen te liggen in het begin van het mentortraject. Normaal gezien ga ik vrij snel door de bocht. Ik schreef tot voor kort ook niet snel een verslag uit. Toch liet Geert mij inzien dat dergelijke verslagen net wel heel belangrijk zijn. Net zoals de communicatie binnen de organisatie. Het is belangrijk voor de mensen rondom mij, maar ook voor mezelf.

Wat we ook doen tijdens het mentortraject is eens over het muurtje kijken: Zijn we goed bezig? Hoe doen anderen het? Zo zijn er heel wat alarmbelletjes die iemand buiten de organisatie wél ziet, zij denken meer out of the box.”

Geert: “Dat klopt, wanneer iemand intern je wijst op een fout of werkpunt kan dat vaak gezien worden als concurrentie. Wanneer een externe dit zegt, wordt dat sneller aanvaard en opgenomen.

Tot slot wilden we graag weten wat de uitdagingen zijn binnen een mentortraject:

Geert: “Het is altijd afwachten of de klik er is met de mentee. Bij Ivan was dit vrijwel meteen het geval. De grootste uitdaging van mentoring voor mij is dat het eigenlijk niet mag stoppen na het traject. De mentee moet de lessen blijven meenemen en implementeren, ook maanden of jaren later. Dan pas is het traject voor mij écht geslaagd.”

Ivan: “Het is in het algemeen een uitdaging om daadwerkelijk iets te doen met al het advies wat je krijgt van je mentor.  Je moet jezelf triggeren en het vuur aan de schenen leggen om productief te blijven. Het is voor mij wel de bedoeling om een actieplan klaar te hebben: waar willen op het einde van deze legislatuur staan?

Ben je zelf opzoek naar een geschikte mentor? Nieuwsgierig naar een mentortraject? Contacteer dan Geert Droogmans vrijblijvend voor een gesprek via geert.drooghmans@mondea.be of 0479770288

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant