Interim-management, noodzaak of opportuniteit?

De publieke sector lijkt stilaan meer en meer gewonnen voor interim-management. Vaak nog uit noodzaak. Een collega die plots uitvalt of vertrekt of een moeilijk in te vullen vacature zijn vaak de redenen waarom publieke en non-profit organisaties de tijdelijke hulp van een interim-manager inroepen.

Welke voordelen biedt een interim-manager?

  • Ze zijn snel inzetbaar. Veel uitleg hebben ze niet nodig om van start te gaan.
  • Ze kennen hun rol en kunnen vaak sneller dan hun schaduw van petje wisselen en een andere rol opnemen.
  • Ze hebben een gigantisch netwerk waar ze kunnen op rekenen bij moeilijkere vraagstukken door de ervaring die ze opdeden in andere organisaties.
  • De expertise die je in huis haalt is up-to-date. Interim-managers maken zichzelf concurrentieel door hun kennis.
  • Ze geven advies zonder vooroordelen of een historiek binnen de organisatie waardoor ze puur op basis van hun objectieve kijk handelen.
  • Omgaan met veranderingen zit in de genen van een interim-manager. Ze kunnen daardoor de te verwachten weerstand goed inschatten en vaak ook ombuigen.
  • Ze brengen vanuit hun maturiteit op korte termijn rust en kalmte in een team.

Aanwerven en opleiden van nieuwe medewerkers biedt oplossingen op lange termijn, terwijl interim-managers slechts een oplossing op korte of middellange termijn bieden. Maar aanwerven en opleiden kost tijd, zeker binnen de publieke sector. Vanaf de start van een aanwervingsprocedure tot een definitieve indiensttreding zit in de publieke sector al gauw een doorlooptijd van een half jaar. Daarmee krijg je personeelstekort niet ‘snel’ opgelost. Interim-management biedt ook daar voordelen.

Uiteraard zijn er ook aandachtspunten.

Interim-managers zijn een goede, weliswaar tijdelijke, oplossing. Maak hen geen  onderdeel van het meubilair. Blijf als organisatie zoeken naar een stabiele lange termijnoplossing. Volgens HR federatie Federgon duren de meeste opdrachten 3 tot 6 maanden, terwijl (slechts) 21 procent van de opdrachten voor interim-managers langer duren dan een jaar.  Bij MONDEA schommelen de meeste opdrachten eerder rond de 6 à 9 maanden.

Het is daarnaast ook belangrijk dat interim-managers de kennis en veranderingen borgen op de werkvloer. Het vertrek van een interim-manager mag niet leiden tot het stoppen van de continuïteit of veranderingen in het team.

Zijn interim-managers duur?

Ja en nee. Je betaalt een dagprijs van enkele honderden euro’s per dag en dat is zeker niet min. Maar, je betaalt enkel de effectief gepresteerde tijd. Geen vakantiegeld, geen aanwervingskost, geen pensioenopbouw, geen extra legale voordelen en bijna geen inloopkosten. What you see is what you get, en laat dat nu net ook helemaal MONDEA zijn!

Interim-management uit opportuniteit?

Van nature uit zijn interim-managers veranderings-minded. Ze zien efficiëntieverbeteringen en zetten er met plezier hun schouders onder om ze te implementeren. Soms kiezen organisaties er dan ook bewust voor om na pensioen of vertrek van een collega een interim-manager het team te laten klaarstomen alvorens zich weer vast te ankeren aan een vaste indiensttreding. Op die manier kan een nieuwe collega vaak met een schone lei beginnen.

MONDEA als vaste waarde in interim-management

MONDEA is de laatste jaren enorm gegroeid met tientallen interim-opdrachten per jaar. Binnen de publieke sector hebben we op die manier een stevige positie ingenomen. Onze Mondeanen staan klaar om een divers palet aan interim-opdrachten in te vullen. Van omgevingsmanager, tot diensthoofd van de technische dienst, als tijdelijke versterking binnen HR.

Ook nood aan tijdelijke ondersteuning voor jouw organisatie? Contacteer Kristof Daems via kristof.daems@mondea.be of +32 496 41 21 41.