Search
MONDEA / Nieuws / Met sterke beleidsvoorbereiding samenwerken aan impactvolle beleidsplannen

Met sterke beleidsvoorbereiding samenwerken aan impactvolle beleidsplannen

De nieuwe legislatuur breekt aan, de besturen maken zich op voor de volgende stap: een beleidsprogramma en meerjarenplan opmaken. Maar waar vindt die nieuwe beleidsploeg de nodige inspiratie, data en inzichten om hier sterk werk van te maken?

Van omgevingsanalyse tot inspiratienota

De beleidsmakers staan er uiteraard niet alleen voor. De administratie ondersteunt en bereidt voor. Het jaar voor de verkiezingen gebeurt er heel wat achter de schermen van het gemeentehuis om de basis te leggen voor een sterk meerjarenplan. De omgevingsanalyse geeft het bestuur een heldere kijk op lokale trends, uitdagingen en kansen. Veel administraties gaan nog een stap verder en maken werk van een memorandum of inspiratienota. Dit doen ze vaak participatief, samen met medewerkers uit verschillende diensten, om alle individuele insteken op tafel te leggen. De inspiratienota is op zijn sterkst en breed gedragen wanneer je hem vormt in interactieve workshops.

MONDEA in actie

In deze belangrijke periode begeleidde MONDEA verschillende lokale besturen met het opmaken van een omgevingsanalyse en/of een inspiratienota. Zo gingen we in Wingene aan de slag met de omgevingsanalyse die we vertaalden naar strategische inzichten. Het eindresultaat was daardoor niet zomaar een grote bundel met cijfers, maar een eerste samenvatting van de administratie op basis van hun eigen kennis en ervaring. Door kritische vragen te stellen, maakten we de analyse nog relevanter voor het beleid.

Bij lokaal bestuur Maaseik vertaalden we in werksessies met het managementteam de omgevingsanalyse naar een beknopte inspiratienota met vijf duidelijke speerpunten voor de komende legislatuur.

Co-creatie in Stad Oostende

Ook Stad Oostende vroeg onze ondersteuning. Toen MONDEA aan boord kwam, had het lokaal bestuur al een organisatiebreed denkmoment achter de rug. Zo’n 100 mensen timmerden mee aan een nieuwe inspiratienota. Mondeaan Ine Plovie werkte een verdiepende methodiek uit om de uitdagingen verder te analyseren en te prioriteren.

Mondeaan Ine Plovie: “De uitdagingen uit het eerste denkmoment bundelden we in 9 domeinoverschrijdende uitdagingen en thematafels. Aan de hand van de ‘problem tree’, een impactoefening en de ‘circle of influence’ maakten de thematafels een zeer grondige analyse van het probleem maar ook van de gevolgen als het probleem niet aangepakt wordt. Zo konden we de urgentie van de verschillende uitdagingen goed onderbouwen. Vervolgens deelden de deelnemers de verschillende ideeën in volgens impact en effort. In de laatste stap hanteerden we de ‘circle of influence’. Welke acties kan de stad zelf uitvoeren en voor welke acties is samenwerking met externe partners vereist? Al deze methodieken helpen om van ideeën tot concrete actiepunten te komen.”

MONDEA bracht voor ons enkele nieuwe methodieken mee. We werkten die samen uit in een werkgroep met onze eigen moderatoren. Dit zorgde voor een nog grotere gedragenheid. Zo konden we met eigen moderatoren en coördinatie van MONDEA een dynamisch en motiverend denkmoment organiseren waarin elke deelnemer actief kon bijdragen aan de toekomst van de stad.
Gwenny Cooman
Stad Oostende

Het eindresultaat vormde een stevige nota met heel wat inspiratie voor de komende 6 jaar. Stad Oostende bezorgde een samenvatting aan de nieuwe beleidsploeg. Het is nu aan hen om de klemtonen te leggen.

Een participatieve aanpak loont

De uitdagingen van vandaag zijn zo complex dat je ze niet langer alleen kan aanpakken. Waarom gaat MONDEA graag participatief met de hele organisatie aan de slag?

  • Je vindt meteen actiepunten en aanknopingen voor samenwerkingen waar je onmiddellijk mee aan de slag kan.
  • Er komen out-of-the-box ideeën én nieuwe oplossingen door meerdere inzichten samen te leggen.
  • De keuzes en klemtonen die je maakt zijn transparanter en dat zorgt intern voor meer gedragenheid.
  • Het helpt prioriteiten te vinden die door alle thema’s heen belangrijk zijn en zo een nieuwe invalshoek of wervende verhaallijn vormen voor de toekomst.
  • Er groeit intern meer onderling begrip en kennis van problematieken die complexer zijn dan collega’s op het eerste zicht denken.

Wil je meer weten over het beleidsplan? Neem een kijkje op www.beleidsplanner.be. De Beleidsplanner geeft je tips en tools om een gedragen meerjarenplan voor jouw lokaal bestuur op te stellen én om het team daarbij te betrekken. In korte video’s krijg je uitleg en instructies over alle aspecten ervan. Kies de formule die bij jou past: helemaal doe-het-zelf of met extra begeleiding.

Participatie is ook in het jaar van de meerjarenplanning erg actueel. Interesse om je te laten begeleiden? Neem vrijblijvend contact op met Dorien Pauwels via dorien.pauwels@mondea.be of +32 477 21 38 65.

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant