Wil je binnen je organisatie aan de slag met participatie? Mis je nog wat concrete handvaten of gezamenlijke mindset? Onze inhouse participatie-opleiding kan je daar...
Lees dit artikelOndersteuning van A tot Z
MONDEA maakt publieke en non-profit organisaties sterker. Betrokkenheid van stakeholders zijn daarbij voor ons essentieel.
Stakeholdermanagement en participatie van betrokkenen is vaak de sleutel tot succes. Wij ondersteunen jouw organisatie in participatieve trajecten en stakeholdermanagement.
MONDEA zet in op strategisch stakeholdermanagement om participatie niet alleen breed te trekken, maar ook impact in de praktijk te creëren.
Participatiebeleid is veel meer dan enkel een adviesraad organiseren of een online enquête de wereld in sturen. Wanneer organiseer je participatie en wanneer niet? Welke marge krijgen jouw stakeholders om effectief inspraak te hebben? Welke methodieken zet je in? Vaak geen evidente kwesties die een doordacht antwoord vragen. Met het vormgeven van participatiebeleid creëer je een kader rond al deze thema’s. We helpen je bij het formuleren van duidelijke richtlijnen en procedures die zorgen voor een inclusieve en transparante aanpak van participatie.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 verplicht alle gemeenten om een participatiereglement op te stellen. Daarin moeten zij duidelijk maken hoe ze burgerparticipatie in hun gemeente organiseren. Elk lokaal bestuur krijgt daarbij de autonomie om te kiezen hoe ze participatie verder invullen. Samen creëren we een visie en zetten we jouw participatiestructuur op punt.
Van de voorbereiding tot de uitvoering en evaluatie van beleidsplannen, wij zorgen ervoor dat participatie een integraal onderdeel wordt van elke stap in het proces. We begeleiden jouw organisatie bij het effectief betrekken van stakeholders, zodat hun input niet alleen wordt gehoord maar ook invloed heeft op de uitkomsten. Dit helpt bij het creëren van beleid dat breed gedragen wordt en beter aansluit bij de behoeften van de gemeenschap.
Bij MONDEA zorgen we ervoor dat we participatieprojecten vanaf het eerste idee tot de laatste stap doordacht en effectief uitvoeren. We begeleiden het volledige proces, van het identificeren van relevante stakeholders tot het faciliteren van zinvolle dialogen en het implementeren van de uitkomsten. We zorgen dat alle betrokkenen een stem krijgen en zetten hun input daadwerkelijk om in concrete resultaten.
Voor het betrekken van stakeholders hanteren we verschillende methodieken, van co-creatie en placemaking tot moderatie voor panelgesprekken. Wij geloven sterk in een wisselwerking tussen online en offline participatie. We bieden methodieken aan op maat van elke stakeholder en mikken daar steeds op een zo hoog mogelijke representatie.
We geven uitvoering aan zowel brede, generalistische participatietrajecten als thematische trajecten in thema’s als ruimtelijke ontwikkeling, mobiliteit, klimaat en dienstverlening.
In specifieke projecten is het essentieel om de juiste stakeholders te identificeren en te betrekken. Wij bieden expertise in het opstellen van stakeholderanalyses, het ontwikkelen van communicatiestrategieën en het beheren van relaties om ervoor te zorgen dat alle relevante partijen betrokken zijn. We integreren hun input in het project.
In een op maat gemaakte opleiding leren we je medewerkers en mandatarissen de kneepjes van het participatie-vak. De opleiding kan bestaan uit diverse deelaspecten van participatie. Naast het creëren van een positieve mindset rond participatie, buigen we ons ook rond het participatiekader en zoomen we in op enkele cases.
Wil je binnen je organisatie aan de slag met participatie? Mis je nog wat concrete handvaten of gezamenlijke mindset? Onze inhouse participatie-opleiding kan je daar...
Lees dit artikelHet Lokaal Bestuur Wommelgem wroet zich een weg om op een juiste manier om te gaan met participatie in allerlei vormen, in grote en kleine...
Lees dit artikelSamen met Baristaz (onze partner voor sterke verenigingen) vernieuwen we de adviesraden in jouw lokaal bestuur. Aan de hand van sterke praktijkvoorbeelden creëren we een andere kijk op advies en de rol van de adviesraden in jouw lokaal bestuur. We bieden handvaten voor tal van ingrepen, zoals het opmaken van een flexibel (huis)reglement, het samenstellen van een sterk kernteam en het schrijven van sterk advies. We helpen adviesraden in hun moderniseringsproces en ondersteunen hen om de vele uitdagingen in het veld aan te pakken.
Onze experten met ervaring in participatie bieden je tijdelijke ondersteuning om de continuïteit in jouw participatieprocessen te waarborgen. Ze brengen niet alleen ervaring en expertise met zich mee, maar ook de flexibiliteit om zich snel aan te passen aan de specifieke behoeften van jouw organisatie.
We zorgen voor professionele begeleiding van interactieve sessies om ideeën te genereren en draagvlak te creëren.
Nele Moortgat is team lead communicatie en participatie bij MONDEA. Nele was diensthoofd communicatie en clustermanager ondersteunende diensten bij lokaal bestuur Bornem. Ze ondersteunt sinds 2020 lokale besturen en non-profit organisaties bij hun communicatie- en participatievragen. Ze neemt tevens de rol op manager P&O voor onze eigen Mondeanen.
Telefoon: +32 486 76 66 89E-mail: nele.moortgat@mondea.be
De nieuwe legislatuur breekt aan, de besturen maken zich op voor de volgende stap: een beleidsprogramma en meerjarenplan opmaken. Maar waar vindt die nieuwe beleidsploeg
Communiceren over je beleidsplan is minstens even belangrijk als je beleidsplan zelf. Door helder te communiceren laat je als lokaal bestuur zien dat je transparant
Eind 2022 stelde de Vlaamse regering het eerste omgevingshandhavingsprogramma definitief vast. Voor het Department Omgeving ligt op dat moment een uitdagend actiepunt op tafel: de
Tel: 02 883 59 41
Mail: info@mondea.be
Headquarters
Lakenmakerstraat 139
2800 Mechelen
Maatschappelijke zetel
Jozef II Straat 40 B1
1000 Brussel