Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Vraag het aan je medewerkers: de kracht van medewerkersparticipatie! 

In een tijd waar burgerparticipatie steeds meer in de schijnwerpers staat, is het belangrijk om te beseffen dat participatie niet alleen geldt voor externe stakeholders. Ook binnen organisaties kan de betrokkenheid van eigen medewerkers bij interne beleidskeuzes een cruciale rol spelen in het creëren van draagvlak voor cruciale beslissingen. Of het nu gaat om keuzes rondom HR, communicatie, ICT of zelfs de koffie, medewerkersparticipatie biedt een krachtig middel om gedragenheid en betrokkenheid te creëren.

Wat is medewerkersparticipatie?

Medewerkersparticipatie verwijst naar het actief betrekken van werknemers bij het besluitvormingsproces binnen een organisatie. Dit kan variëren van het raadplegen van personeel via enquêtes en feedbacksessies tot het samenstellen van adviesraden of werkgroepen waarin medewerkers vertegenwoordigd zijn. Door de input van medewerkers serieus te nemen, benut je niet alleen hun expertise, maar voelen zij zich ook gehoord en gewaardeerd. Dat leidt tot een hogere motivatie en loyaliteit.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn heel wat voordelen, vaak zelfs met een impact op de hele organisatie. De nadelen zoals eventuele vertraging van de besluitvorming of mogelijke weerstand wegen niet op tegen de voordelen. Breek een lans voor de voordelen:

  • Verhoogde betrokkenheid en motivatie: als je medewerkers betrekt bij beslissingen die hen direct aangaan, voelen zij zich meer betrokken bij de organisatie. Dit verhoogt hun motivatie. Dit kan zelfs leiden tot een hogere productiviteit en minder personeelsverloop.
  • Betere besluitvorming: medewerkers zijn vaak degenen die het dichtst bij de dagelijkse operationele processen staan. Hun inzichten en suggesties kunnen leiden tot meer doordachte en praktische beslissingen. Ze zien vaak knelpunten en mogelijkheden die het management over het hoofd durft te hoofd zien.
  • Positieve organisatiecultuur: een cultuur waarin open communicatie en participatie basisprincipes zijn, leidt tot een positieve werkomgeving. Het ’wij-gevoel’ binnen de organisatie krijgt hierdoor een extra duwtje in de rug.
“Net zoals brede burgerparticipatie cruciaal is voor gedragen beleidskeuzes op gemeentelijk niveau, zo is medewerkersparticipatie essentieel binnen organisaties.”
Nele Moortgat
Team lead participatie

In de praktijk

Je hoeft het helemaal niet groots te zien. Start met kleine initiatieven of binnen een beperkte groep. Zo kan je zelf leren uit je eigen ‘trial-and-error’.

Onze suggesties:

  • Enquêtes en feedbacksessies: Deze kunnen je waardevolle inzichten bieden in de wensen en behoeften van medewerkers. Je kan bijvoorbeeld medewerkers bevragen bij geplande aanpassingen aan de werklocatie. Denk ook gerust aan een welzijnsenquête. Hou hier zeker de aard van je doelgroep in de gaten (bv. Digitaal versus niet digitaal, Nederlandstalig versus anderstalig…)
  • Werkgroepen en adviesraden: Ze vragen vaak meer voorbereiding van de initiatiefnemers en engagement van de deelnemers, maar de input die je krijgt is ook vaak meer inhoudelijk. Dit zorgt voor een breed draagvlak en diversiteit in perspectieven. Overweeg ze zeker wanneer je onderwerp een meer genuanceerde inkijk nodig heeft (bv. Beleidsplannen, arbeidsvoorwaarden,…) en een ja/nee-antwoord niet volstaat.

 

Conclusie: Medewerkersparticipatie is meer dan alleen maar ‘een mening vragen’

Door medewerkers actief te betrekken bij interne beleidskeuzes, stimuleer je hun verantwoordelijkheidsgevoel en leg je het fundament voor een betrokken, gemotiveerde en productieve werkomgeving.

Maken we samen werk van medewerkersparticipatie? Contacteer Nele Moortgat vrijblijvend via nele.moortgat@mondea.be of +32 486 76 66 89.

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant