Search

Samen sterker besturen: bekijk onze on demand webinars

MONDEA organiseert samen met enkele partners in het najaar van ‘24 een reeks van vier webinars on demand voor politici. Zowel nieuwe als meer ervaren politici zijn welkom. We gaan wat dieper in op data voor politici & het vormgeven van een beleidsproces met stakeholders. Daarnaast kijken we naar de ambtelijk-politieke samenwerking én werpen we een eerste blik op de afgelopen verkiezingen. 

Ontdek ons aanbod hier ⤵️. 

Onze webinars

Als eerste op de hoogte zijn?

De webinars komen vanaf 26 november online. Wil jij als eerste weten wanneer de webinars online staan? Laat jouw gegevens dan achter via dit formulier. Wij sturen je een e-mail van zodra we live zijn!

Politiek-ambtelijke samenwerking: samen een sterke basis bouwen

🗓️ Beschikbaar vanaf 26 november

Politici en ambtenaren vormen samen het fundament voor doordacht en effectief beleid. Binnen het decreet lokaal bestuur zijn er instrumenten om de samenwerking te stroomlijnen: denk maar aan het managementteam, de afsprakennota of de delegatiemogelijkheden.

Toch blijft de samenwerking tussen deze twee werelden onderbelicht of onderbenut. Wat kan je als beleidsmaker (in de oppositie of de meerderheid) verwachten van een ambtenaar? Hoe werk je aan een goede politiek-ambtelijke samenwerking? Maar ook omgekeerd: Hoe ga je als ambtenaar om met de beleidsmakers? Maak je een verschil tussen meerderheid en oppositie?

Binnen dit webinar schetsen we jullie een beeld van het politiek ambtelijk samenspel en geven we handvaten om daar binnen het eigen bestuur mee aan de slag te gaan. Een sterke ambtelijk-politieke basis vertrekpunt bij het begin van de nieuwe legislatuur. Welke instrumenten en mogelijkheden heb je als politici of medewerker om de samenwerking vorm te geven?

Gastsprekers zijn Nicolai De Wulf (UGent) en Karolien Dezeure (MONDEA)

Nicolai De Wulf is onderzoeker aan de Universiteit Gent binnen de vakgroep ‘Bestuurskunde en Publiek Management’. Zijn doctoraatsonderzoek, onder begeleiding van prof. Dr. Joris Voets, heeft als centrale thema politiek-ambtelijke verhoudingen op het lokale niveau. Met deze politiek-ambtelijke bril zoomen ze in op de onderwerpen beleidsintegratie – en coördinatie, de rol van lokale kabinetten, en crisis management. Daarnaast is hij secretaris van de ‘Vlaamse Vereniging voor bestuur en beleid’.

Karolien Dezeure is manager en partner bij MONDEA. Ze nam al diverse professionele rollen op met één rode draad doorheen haar 20-jarige carrière: de overheid. Ze doctoreerde aan de Universiteit van Gent op het topic burgerparticipatie. Daarna werkte ze 8 jaar lang voor de lokale overheidsorganisatie Aalst waar ze achtereenvolgens strategisch planner en directeur interne ondersteuning was. Sinds 2020 is ze manager bij MONDEA waar ze diverse projecten opnam binnen verschillende overheidsniveaus altijd met oog voor de ambtelijke en politieke gevoeligheden.

Beleidsproces vormgeven met stakeholders

🗓️ Beschikbaar vanaf 3 december

Hoe zorgen we ervoor dat meer en diverse stemmen gehoord worden in het beleidsproces? In een tijd waarin stakeholders uit verschillende lagen van de samenleving hun rol opeisen, is het cruciaal om participatie op een inclusieve manier vorm te geven. Ontdek tijdens dit webinar on demand hoe je als beleidsmaker concrete stappen kan zetten om participatie te bevorderen en democratische processen te versterken.

Gastsprekers zijn Bram Verschuere (UGent), Aline Muylaert (Go Vocal) en Ine Plovie (MONDEA)

Bram Verschuere is professor bestuurskunde en overheidsmanagement aan de Universiteit Gent. Hij was de afgelopen jaren groot voorvechter van de ‘participatieve democratie’. Samen met zijn collega’s deed hij onderzoek naar de participatieve laag die zich ontwikkelt rondom onze representatieve democratie. Welke effect heeft participatie op het lokale politieke spel?

Aline Muylaert is co-founder van Go Vocal (voordien Citizenlab) en begeleidde afgelopen jaren heel wat overheden en publieke organisaties bij het vormgeven van hun participatieproces. Hun digitale participatieplatform biedt daarbij meerwaarde als digitale component.

Ine Plovie is expert participatie bij MONDEA. Ine begeeft zich ondertussen bijna 20 jaar in het speelveld van publieke stakeholders. Werken aan organisatiebrede en beleidsdomeinoverschrijdende veranderingsprojecten vormen een rode draad door de carrière van Ine. Ze begeleidt en coacht ze lokale besturen in hun participatietrajecten via een hands-on aanpak als procesbegeleider. 

Data voor politici

🗓️ Beschikbaar vanaf 10 december

In een wereld die steeds complexer en sneller verandert, is het nemen van doordachte beslissingen belangrijker dan ooit. Als beleidsmaker heb je de verantwoordelijkheid om keuzes te maken die impact hebben op de samenleving. Maar hoe weet je zeker dat je de juiste beslissing neemt? Beleid kan niet langer enkel gebaseerd zijn op buikgevoel. Een deel van het antwoord ligt in ‘data en informatie’. Je beleid meer laten leiden door de inzichten die diverse bronnen je bieden.

Data bieden inzicht, objectiviteit en betrouwbaarheid. Het helpt om trends te begrijpen, problemen te analyseren en oplossingen te vinden die echt werken. Door data te gebruiken, creëer je een stevig fundament onder je beleid, waardoor je niet alleen beter geïnformeerde keuzes maakt, maar ook sterker staat in het debat. Maar omgekeerd kunnen data ook op een verkeerde manier worden ingezet.

We zijn bij onze lokale besturen een grote bereidheid om datagedreven te werken, maar het is niet evident om door het bos de bomen te zien. In deze sessie kijken we welke databronnen beleidsmakers kunnen inzetten en hoe data kunnen worden ingezet voor sterk beleid.

Gastsprekers zijn Floor Denecker (Studio Data) en Karolien Dezeure (MONDEA).

Floor Denecker is data-onderzoeker bij Studio Data. Voordien was ze assistent-onderzoeker bij IMEC.

Karolien Dezeure is manager en partner bij MONDEA. Ze nam al diverse professionele rollen op met één rode draad doorheen haar 20-jarige carrière: de overheid. Ze doctoreerde aan het Universiteit van Gent op het topic burgerparticipatie. Daarna werkte ze 8 jaar lang voor de lokale overheidsorganisatie Aalst waar ze achtereenvolgens strategisch planner en directeur interne ondersteuning was. Sinds 2020 is ze manager bij MONDEA waar ze diverse projecten opnam binnen verschillende overheidsniveaus altijd met oog voor de ambtelijke en politieke gevoeligheden.

Verkiezingen 2024

🗓️ Beschikbaar vanaf 17 DECEMBER 

De lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 zijn achter de rug. Deze verkiezingen brachten heel wat vernieuwingen met zich mee: de afschaffing van de opkomstplicht, de afschaffing van de invloed van de lijststem, de kandidaat met de meeste naamstemmen van de grootste fractie van de coalitie die benoemd wordt als burgemeester… In hoeverre hebben deze nieuwigheden het resultaat beïnvloed? Een eerste reflectie vanuit twee experts ter zake.

Gastsprekers zijn Herwig Reynaert (UGent) & Reinout Van Zandycke (Exposure).

Herwig Reynaert is politocoloog aan de Ugent. De lokale politiek is zijn focusgebied in zijn academische onderzoeken. Begin ’24 lanceerde hij het boek ‘Wegwijs in uw lokaal bestuur’.

Reinout Van Zandycke is zaakvoerder van Exposure. De afgelopen 10 jaar specialiseerde hij zich in psychologie, politieke communicatie en digitale marketing. Deze kennis verzamelde hij  tijdens opleidingen en gesprekken in het buitenland.