Search
MONDEA / Nieuws / De burger betrekken bij beleidsuitvoering: van adviesraden tot burgerpanels

De burger betrekken bij beleidsuitvoering: van adviesraden tot burgerpanels

Participatie stopt niet bij de opmaak van het strategisch meerjarenplan. Te vaak zien we dat inspraak van burgers beperkt blijft tot de planningsfase. Maar beleid maken is een dynamisch proces. Wil je als lokaal bestuur écht inzetten op participatie, dan moet je burgers ook betrekken bij de uitvoering en evaluatie van het beleid.

De basis op orde

Een stevige basis is cruciaal. Dit betekent niet alleen een helder participatiekader, maar ook een duidelijke visie op hoe en wanneer je burgers betrekt. Wie betrek je bij welke thema’s? Via welke kanalen? Welke rol geef je hen? Zorg dat deze basisprincipes breed gedragen zijn binnen de organisatie en bij de beleidsmakers. Zonder intern engagement blijft participatie een loze belofte. Breng al jullie inzichten samen in het participatiereglement.

Durf verschillende methodieken inzetten

Participatie is geen one-size-fits-all verhaal. Verschillende doelgroepen vragen om verschillende methodieken. Klassieke adviesraden kunnen een waardevolle klankbordgroep zijn, maar niet iedereen voelt zich aangesproken door deze formele structuren.

Durf daarom hybride participatie te verkennen: combineer online en offline methodes om drempels te verlagen en een bredere groep te bereiken. Digitale platforms (zoals Go Vocal en Hoplr) maken het mogelijk om meer burgers op een laagdrempelige manier te betrekken. Daarnaast winnen deliberatieve burgerpanels steeds meer aan belang. Ze brengen een diverse groep inwoners samen om beleidsvoorstellen grondig te bespreken en adviezen te formuleren. Door slim te schakelen tussen methodieken vergroot je de betrokkenheid én de impact van participatie.

Adviesraden: Versterken of afschaffen?

De discussie over adviesraden is al jaren gepolariseerd. Voor sommigen zijn ze een onmisbare schakel in de lokale democratie, voor anderen een verouderd model dat niet meer werkt. Het is duidelijk dat veel lokale besturen hun adviesraden een nieuwe dynamiek moeten geven. In samenwerking met Baristaz ondersteunen we zowel verenigingen als lokale besturen om hun adviesraden toekomstbestendig te maken. Dit betekent een vernieuwde samenstelling, sterkere adviezen en het toepassen van nieuwe en innovatieve werkvormen.

Dit artikel verscheen samen met heel wat andere inspirerende artikels in ons MONDEA-magazine.

Benieuwd naar het hele magazine? Klik hier om het digitaal te lezen.

Zoek je begeleiding bij je participatietraject? Contacteer Nele Moortgat vrijblijvend via nele.moortgat@mondea.be of +32 486 76 66 89.

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant