Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Van ambtenaar naar Mondeaan: Werner van Hoof

Naam: Werner Van Hoof

Was actief bij welk lokaal bestuur: gemeente Zemst (2000 – 2006) en nadien intercommunale IGEMO (2006 – 2020)

Functie in lokaal bestuur: bij de gemeente Zemst was ik op het einde planoloog en plaatsvervangend diensthoofd, maar ik ben er gestart als medewerker voor stedenbouwkundige vergunningen.

Kennisgebied: stedenbouw en ruimtelijke ordening

Waarom overstap naar Mondea?

Ik ben wel wat gebeten door stedenbouw, bestuurlijke organisatie én door lokale besturen. Ik geloof sterk in onze lokale besturen, maar zie ook dat er nood is aan ondersteuning en begeleiding. Dankzij de expertise die ik heb opgebouwd, kan ik al die zaken combineren. Bij Mondea kwamen al die sporen perfect samen.

Wat is er zo leuk aan die overstap?

Als Mondeaan ga je vanuit je eigen ervaring een lokaal bestuur verder helpen, wat ongelofelijk veel voldoening geeft. Is het dan helpen bij een uitdagend project, een luisterend oor zijn, een optimalisatietraject kunnen opstarten, wat rust en kalmte brengen in een dienst of gewoon mee ploeteren… maakt niet uit, zolang we samen vooruitgaan. N.a.v. de coronacrisis schreef Kurt Van Eeghem nog een opiniestuk neer met als titel “lang leve de ambtenaren, het zijn toppers” en dat kan ik alleen maar bijtreden!

Is het een evidente keuze?

In Zemst was ik statutair benoemd, maar ik heb dat nooit beschouwd als een voorrecht of iets bijzonder. Toen ik destijds vertrok, vroegen sommige collega’s zich af “waarom, want je bent toch benoemd?”. Maar voor mij is gelukkig zijn in een job belangrijker dan een statuut op papier. Ik wou mijn kennis en expertise verder kunnen verdiepen en verbreden. Die verschillende ervaringen hebben mijn blik verruimd en mijn gebetenheid voor lokale besturen alleen maar vergroot! Dus eigenlijk was de keuze een evidentie zelf.

Wat is de grootste uitdaging?

Als je uit een lokaal bestuur komt word je plots geconfronteerd met de verschillen tussen de publieke sector en de private sector. Maar je ervaart ook dat die sectoren niet tegenstrijdig zijn. De “openbare goedheid” waar collega Geert Drooghmans vaak over spreekt zit niet in de ene of de andere sector maar is vooral iets wat mensen drijft en motiveert. Het is niet die “publieke” sector die je drijft maar wel die “openbare goedheid”.

Waarom Mondea?

Omdat Mondea gelooft in structurele oplossingen. We willen niet enkel de gemeente op korte termijn uit de nood helpen, maar we willen ook bijdragen aan een structurelere oplossing. Als wij vertrekken, moet de gemeente altijd sterker zijn geworden!

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant