Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Björn Caljon nieuwe algemeen directeur van Bornem

Bjorn Caljon (MONDEA)

Oer-Mondeaan, de viking… ‘Onze’ Björn Caljon kreeg de afgelopen jaren wel meer dan één bijnaam binnen Mondea en de tientallen lokale besturen waar hij aan de slag ging. Afgelopen dinsdag werd hij door de gemeenteraad van Bornem aangeduid als nieuwe algemeen directeur. Björn gaat hiermee terug naar waar zijn liefde voor de lokale besturen begon.

Björn startte zijn professionele carrière bij de personeelsdienst van Bornem. Als specialist personeelszaken kon hij er als lid van het managementteam mee de organisatiebrede projecten opvolgen en sturen. Het strategische werk van een lokaal bestuur leek hem wel te liggen.

In 2011 verliet hij Bornem om 10 jaar lang de lokale besturen te ondersteunen als consultant. Als snel kwam hij in contact met Joos Gysen. Joos is nog steeds even enthousiast over hun start: “Ik leerde Björn kennen toen Mondea nog Mondel was en ik op zoek was naar extra capaciteit. Bjorn bleek al snel een constructieve en bekwame partner. Toen we met Mondea startten was hij één van de eerste mensen die ik gebeld heb om onze groep te versterken. Zijn enthousiasme gecombineerd met zijn expertise heeft een belangrijke rol gespeeld in de vliegende start die we genomen hebben en die tot op vandaag nog steeds op Mondea afstraalt.”

Björn stond samen Joos Gysen en Geert Drooghmans aan de wieg van Mondea. Ook Geert heeft goede herinneringen aan die samenwerking: “Ik leerde Björn kennen toen hij interim secretaris was van het OCMW van Oud-Turnhout. We hebben samen met het schepencollege het DB-dossier voorbereid voor de bouw van een dienstencentrum en assistentiewoningen. Björn liet me zien wat ‘t was om een freelance overheidsmanager te zijn. Hij heeft de ruimte in m’n hoofd gemaakt om de stap te zetten van ambtenaar naar Mondeaan.”

En wie hem kent, weet dat hij zijn werk bij Mondea vol overgave deed. Björn blikt zelf ook met een fijn gevoel terug: “Ik heb Mondea voor een stuk mee opgebouwd, mijn hart en ziel liggen hier. Je komt in een klein, maar herkenbaar clubje van mensen die allemaal hetzelfde denken. Alle Mondeanen zijn gepassioneerd door lokale besturen. Ze willen allemaal hun vleugels uitslaan. Het zijn stuk voor stuk gelijkgezinde mensen die een hart hebben voor lokale besturen. Niemand die bij Mondea werkt doet zijn job ‘om gewoon maar geld te verdienen’. Wij zijn geen doorsnee consultants, daarom noemen we onszelf ook Mondeanen. Wij zijn niet de afgeborstelde mensen die advies komen geven, wij gaan mee met onze botten in de modder staan. We worden tijdelijk deel van de organisatie, en dat is misschien wel onze grootste troef als bedrijf.”

De afgelopen 10 jaar schreef Björn meer dan 40 projecten op zijn CV. In alle uithoeken van het land was hij actief. Van interim-manager in het zwembad van Ninove tot diensthoofd grondgebiedszaken in Bekkevoort. Inhoudelijk was er maar weinig waar hij niet enthousiast zijn tanden in zette. In tussentijd bleef Björn gepassioneerd bijstuderen. Na zijn diploma personeelswerk in 2001 behaalde hij in 2008 een master in de bedrijfskunde aan de VUB. Nadien volgden nog diverse opleidingen onder andere aan de Vlekho en de AMS. Waar hij de tijd haalde, was ook voor ons soms een raadsel.

Binnen Mondea nam Björn gedurende een aantal jaren de rol op van ‘manager groeiende organisaties’. Naast zijn projecten was hij er mentor voor diverse consultants. Begin 2020 gaf hij die fakkel door aan Karolien Dezeure om zich weer inhoudelijk in de projecten te kunnen verdiepen. Ook zij heeft Björn leren kennen als een rots in de branding: “Vele uurtjes hing ik met Björn aan de lijn. Om informatie uit te wisselen, vragen te stellen of te ventileren. Altijd een luisterend oor en een positieve, oplossingsgerichte aanpak. Toen ik de vacature van Bornem zag verschijnen, voelde ik de bui al hangen. We hebben de hele procedure mee(g)(b)eleefd en kunnen Bornem alleen maar gelijk geven met deze uitslag van de procedure. Binnen Mondea zal hij sowieso gemist worden, maar ik ben dankbaar om van hem te leren de voorbije periode…”

Van ambtenaar tot Mondeaan is een vaak gehoorde leuze binnen Mondea. 95% van onze Mondeanen zijn ambtenaren met heel wat jaren ervaring op de teller. Maar, de vele projecten geven hen ook de nodige bagage om next steps in het werkveld te zetten… Van ambtenaar tot Mondeaan… En terug!

Björn verlaat ons echter nog niet meteen, hij is nog volop bezig aan een goede overdracht van zijn projecten bij Mondea.

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant