Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Liza Musch als interim-zorgmanager bij Hof Ter Veldeken 

Van maart 2023 tot augustus 2024 optimaliseert Liza Musch de zorgafdeling als interim-zorgmanager van woonzorgcentrum Hof ter Veldeken in Lebbeke. Schouder aan schouder met de medewerkers werkte ze aan negen ‘werven’. “De echte uitdaging zit in het people management”, stelt Liza.

“De laatste 10 jaar was er in Hof Ter Veldeken weinig stabiliteit in het leidinggevende kader. Samen met San Cooremen (afdelingshoofd Burger en Welzijn) en Nadia De Landtsheer (beleidsadviseur), sta ik in voor het dagelijks bestuur van het woonzorgcentrum. Mijn opdracht: een cultuuromslag realiseren waar de bewoners en organisatie centraal staan en het eigenaarschap van de zorgmedewerkers verhoogt.

Om op een systematische manier te kunnen werken aan verandering hebben we via verschillende methoden de knelpunten en hiaten in beeld gebracht. Die clusterden en categoriseerden we in ons transitieplan in negen ‘werven’, bijvoorbeeld personeelsplanning, cultuur, medicatiebeleid… Daarna voegden we concrete acties, betrokkenen en een timing toe.

Bij elke werf horen doelen en tal van grote en kleine acties. Na een jaar hebben we een 200-tal acties afgevinkt en de vooropgestelde doelen behaald. In afwachting van de komst van een nieuwe directeur, werd de opdracht met een half jaar verlengd. Zo kunnen we de transitie verder verankeren. Dat vraagt een actieve coaching on the job.”

“Binnenkort verwelkomen we een nieuwe directeur. Ik vind het belangrijk alle stappen en resultaten van de transitie goed over te brengen. Tenslotte is dit het werk van heel het huis.”
Liza Musch
Mondeaan
Schouder aan schouder op alle vlakken

“De echte uitdaging zit voor mij in het people management. Naast de beleidsmatige en organisatorische aspecten is het intermenselijke cruciaal. Werken aan de cultuur van het huis is een lang groeiproces met veel aspecten: respect, verwondering, bevlogenheid, vertrouwen, …. Verandering moet worden gedragen. Er moet betrokkenheid en eigenaarschap zijn. Het ‘schouder aan schouder’ principe van Mondea waarin we samen ontwikkelen en bouwen, implementeren en uitvoeren, is helemaal my cup of tea.

In Hof Ter Veldeken kon ik rekenen op de sterktes, goesting en talenten van alle medewerkers. En er was ook een aangename samenwerking met de directie en het lokaal bestuur: zeer efficiënt, to-the-point met een open cultuur waar er regelmatig overleg en bijsturing is. Zo heb ik het graag.

Dat schouder aan schouder principe hanteren we trouwens ook binnen Mondea zelf. Bij een transitieplan van deze grootteorde kan je geen expert zijn op alle vlakken. Dan bundelen we expertises ten voordele van de klant. Voor deze opdracht deed ik een beroep op de doorgedreven kennis over personeelsplanning van een collega-Mondeanen. De nieuwe planning was immers heel drastisch en ingrijpend. Er werd een concrete samenwerking opgezet met een tijdelijke duo-job als resultaat. En een ander voorbeeld: voor de ontwikkeling van een digitale tool voor hoofdverpleegkundigen schakelde ik de expertise van onze eigen IT-backoffice in.”

Picture of Liza Musch
Liza Musch

Liza verloor haar hart binnen MONDEA aan transitie-, projectmanagement en procesbegeleiding. Door haar scherpe analyse is ze in staat snel opportuniteiten en verbeterpunten in beeld te brengen, overzicht en structuur te creëren. Zij houdt van netwerken en linken leggen tussen mensen, organisaties, projecten. Cruciaal is het samen werken met mensen, ontdekken, creëren en bouwen, op een planmatige manier weliswaar.

Interesse in een traject op maat van jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op met Matthias Vandamme via Matthias.vandamme@mondea.be of +32 493 51 28 43. 

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant