Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Van ambtenaar tot Mondeaan: Stijn Werbrouck

Stijn Werbrouck liep al een mooi parcours bij MONDEA én Baristaz. Hij staat bekend als een goedlachse en altijd enhousiaste Mondeaan die barst van kennis over Vrije Tijd. Ooit ook aan de slag bij een lokaal bestuur, hij vertelt maar al te graag hoe hij de overstap naar MONDEA ervaarde.

Actief bij welk lokaal bestuur?

“Ik ben mijn loopbaan gestart in Zwevegem als zwembadmanager. Een heel leerrijke periode. Na twee jaar was ik klaar voor een nieuwe uitdaging, in 2002 ben ik dan gestart bij Stad Izegem als sportfunctionaris.”

Functie in lokaal bestuur?

“Van 2002 tot 2021 kreeg ik de kans mezelf verder te ontwikkelen in de stad Izegem. Stad van ‘bustels en skoen’. Zowat om de vijf jaar kreeg ik daar de kans een andere rol op te pakken. Ik ben hen daar heel dankbaar voor. Eerst was ik als sportfunctionaris de lead voor sportpromotie, aansluitend was ik er dienstverantwoordelijke beleid en communicatie. Ik mocht er verschillende ambitienota’s opmaken en werd nauw betrokken bij de visieontwikkeling 2030 van de stad. Eindigen deed ik als verantwoordelijke voor sportbeleid en projecten binnen het brede vrijetijdsveld. Ik combineerde die functie de laatste twee jaar met een parttime betrekking als coördinator sport voor het intergemeentelijk samenwerkingsverband Midwest. Met een fantastisch team maakten we werk van het groots regionaal plan en lanceerden we het project masterplan bovenlokale sportinfrastructuur. Dat project werd door de VVSG uitgeroepen tot doorbraakproject regiowerking 2021-2022. Leuk te zien dat de uitrol van dat project nu zijn resultaten afwerpt.

Tijdens mijn periode in Izegem mocht ik ook heel wat bij te leren in de schoot van het Regionaal Sportoverleg en natuurlijk ook het ISB. ISB is het huidige Netwerk Lokaal Sportbeleid. Omringd met allemaal toppers en heel fijne collega’s kon ik daar Vlaamse dossier oppakken en ondersteunen zoals de ontwikkeling van de nieuwe leerlijn zwemmen en EU-sportlink. Ik was 15 jaar bestuurder van de West-Vlaamse afdeling en een dikke 10 jaar bestuurder Nationaal. Voor het Netwerk Lokaal Sportbeleid was ik twee jaar bestuurder van MOEV.”

Kennisgebied?

“Ik heb het geluk gehad dat ik doorheen mijn loopbaan veel heb kunnen leren en gestaag ben blijven groeien. Ik heb zo een brede kennis en ervaring binnen lokale besturen en verenigingen met expertise binnen het domein vrije tijd.

Ik ga graag evidence based en impactgericht te werk. Projectwerking, visieontwikkeling, change-management en adviesverlening zijn mijn ding.”

Waarom overstap naar MONDEA?

“Als het kriebelt … ik was naast de job in Izegem ook zelfstandig in bijberoep aan de slag binnen mijn Sport en Advies bureau (2014 – 2019), waar ik onder meer de businessplannen voor een aantal vzw’s schreef. Ik was in 2019 founder van Baristaz, een adviesbureau dat goed bestuur bij verenigingen wil versterken aan de hand van praktijkgerichte procesbegeleiding.

Baristaz kende een sterke groei en bepaalde keuzes moesten gemaakt worden. Ofwel zelf springen ofwel …”

Wat is er zo leuk aan die overstap?

“Nadat ik een boeiend gesprek had met Joos Gysen, vertrok ik nog van Mechelen naar huis met een negatief antwoord van mezelf maar nog voor ik thuis aankwam belde ik terug naar Joos en zei ik … OK ik spring. De rest is geschiedenis, vanaf 1 januari 2022 maakt Baristaz en ikzelf deel uit van Mondea Group. Intussen blijven we groeien.  Schouder aan schouder organisaties in publieke en non-profit sector versterken. Zalig!”

Is het een evidente keuze?

“Ikzelf was wat verrast van mezelf maar mensen die me goed kennen waren dat niet. Ook in Izegem waren ze niet verrast. Als je mijn carrière-stappen bekijkt lijkt MONDEA wel een logische keuze. Eerst help je een lokale kleinere organisatie, nadien steun je een lokaal bestuur, je versterkt een Regio en je werkt vervolgens verder binnen een Vlaams netwerk. De logische volgende stap is om mijn ervaring en goesting te delen met meer organisaties en om een team van gelijkgestemden uit te bouwen binnen vrijetijdssector.”

Wat is de grootste uitdaging van de overstap?

“Zoals bij iedereen wellicht. Weg van het gouden kooitje. De grootste uitdaging op vandaag is dat je steeds uit je comfortzone wordt gehaald. Maar zo leer ik bij, leer je nog meer je talenten kennen en zie je opportuniteiten.”

Waarom MONDEA?

“Voor mij is een warm en familiaal nest belangrijk. Ik vond die familie bij MONDEA. Ik krijg dagelijks kansen en eens missen is niet erg. Als je er maar iets uit leert.

Ik eindig graag met een citaat van Confucius: Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen, maar dat we telkens als we struikelen weer opstaan.”

Picture of Stijn Werbrouck
Stijn Werbrouck

Stijn Werbrouck is senior expert binnen Mondea. Vanuit die rol staat hij voornamelijk in voor projecten binnen de brede vrijetijdssector. Stijn gaat graag evidence based en impactgericht te werk. De medewerkers verliest hij daarbij niet uit het oog.

Zin om eens te sparren met Stijn?

Contacteer hem gerust via

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant