Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Deskundige lokale economie, een sherpa voor ondernemers 

Mondeaan Dries Herseele vervoegde de gemeente Bornem als deskundige lokale economie. Met bijna 22.000 inwoners is het geen kleine gemeente, het economische landschap vormt een mooie mix van kmo’s, kleine zelfstandigen, horeca en toerisme. De maandagmarkt en een bedrijvige winkelstraat zijn belangrijke facetten voor de Bornemse lokale economie. Wij spraken met Dries over zijn traject bij Bornem. 

Maandag, een stevige start van de week 

Maandag was voor Dries meteen een van de belangrijkste dagen van de week, dan vindt de markt plaats in Bornem. Tussen 8.00 en 13.30 uur kan je leuk rondwandelen tussen de marktkramers op het Kardinaal Cardijnplein en in de Boomstraat . Je liep er ook elke keer Dries tegen het lijf als marktleider. “Je belangrijkste taak is zorgen dat de aanwezige marktkramers op hun toegewezen plaats staan.”, vertelt hij. Dat is echter niet zo simpel als het klinkt. “Als er meerdere kandidaten zijn voor dezelfde plaats is het aan de marktleider om, wat de marktkramers in vaktermen een ‘bolling’ noemen, te organiseren. Hierbij verloot je de standplaats onder de aanwezige kandidaten. Hun standplaats is voor de marktkramers cruciaal, de bolling is dus altijd een spannend moment.”  

Lokale gids voor de lokale economie 

Als deskundige lokale economie, ben je hét aanspreekpunt voor alle ondernemers in Bornem. Vragen of bezorgdheden kwamen in Dries zijn mailbox terecht. “Als zelfstandige kan het moeilijk zijn om je weg te vinden in alle regels en verplichtingen waar je aan moet voldoen. Het is dan natuurlijk een enorme hulp om iemand te hebben die je snel kan gidsen naar de juiste informatie of instanties. Je kan het vergelijken met de rol van een sherpa, ik breng hen op hun bestemming.” Dat brengt ook wel uitdagingen met zich mee, geeft hij toe. “Het zijn veelal mondige mensen die creatief en oplossingsgericht ingesteld zijn, wat maakt dat ze het niet altijd eens zijn met bepaalde regels of verplichtingen die je als lokaal bestuur moet opleggen.”

Elke dag is anders 

Wat we vooral leren uit ons gesprek met Dries, is dat het een diverse job is met zowel administratieve als projectmatige taken. De administratie bij de dienst lokale economie spitst zich vooral toe op het verlenen van vergunningen. Denk maar aan een drankvergunning, een terrasvergunning of een bestuurderspas voor taxichauffeurs. De mogelijke projecten op de dienst lopen erg uiteen. “Zo mocht ik de prijsuitreiking van de eindejaarsactie uitwerken, een initiatief van lokaal bestuur Bornem samen met de Provincie Antwerpen. Mensen die aankopen deden bij lokale Bornemse handelaars konden die aankoop registreren en zo meedoen aan de wedstrijd om toffe lokale prijzen te winnen. Er zijn zoveel mooie projecten, elke dag is anders!” 

De ideale deskundige lokale economie is… 

… iemand die hands-on is met een sterk gevoel voor structuur. Je leidt de maandagmarkt in goede banen, maar je bent ook ijzersterk met administratieve taken achter je bureau. “De job bestaat uit een divers takenpakket waarbij je de rol van administratieve duizendpoot, projectmanager en vlotte communicator moet kunnen combineren. Je moet als deskundige lokale economie van alle markten thuis zijn.😉” 

Picture of Dries Herseele
Dries Herseele

Dries Herseele behaalde zijn master in de politieke wetenschappen met als afstudeerrichting Internationale politiek. Al tijdens zijn studie besefte hij dat zijn professionele interesse bij de overheid lag. Om zich voor te bereiden op deze stap koos hij er voor om de masteropleiding Overheidsmanagement en -beleid  te volgen. De algemene maatschappelijke interesse die hem deze studierichting deed kiezen is nu zijn drijfveer om zich in te zetten van de ruime publieke sector.

Zelf nood aan ondersteuning op jouw dienst lokale economie? Contacteer Jan Dreesen

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant