Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Interim-management, noodzaak of opportuniteit?

De interim-manager: Interim management als oplossing

De publieke sector lijkt stilaan meer en meer gewonnen voor interim-management. Vaak nog uit noodzaak. Een collega die plots uitvalt of vertrekt of een moeilijk in te vullen vacature zijn vaak de redenen waarom publieke en non-profit organisaties de tijdelijke hulp van een interim-manager inroepen.

Welke voordelen biedt een interim-manager?

  • Ze zijn snel inzetbaar en werken zichzelf snel in.
  • Ze kunnen terugvallen op een groot netwerk waar ze op kunnen rekenen bij moeilijkere vraagstukken door de ervaring die ze opdeden in andere organisaties.
  • Ze geven advies zonder vooroordelen of een historiek binnen de organisatie waardoor ze puur op basis van hun objectieve kijk handelen.
  • Omgaan met veranderingen zit in de genen van een interim-manager. Ze kunnen daardoor de te verwachten weerstand goed inschatten en vaak ook ombuigen.
  • Ze brengen vanuit hun maturiteit op korte termijn rust en kalmte in een team.

Aanwerven en opleiden van nieuwe medewerkers biedt oplossingen op lange termijn, terwijl interim-managers slechts een oplossing op korte of middellange termijn bieden. Maar aanwerven en opleiden kost tijd, zeker binnen de publieke sector. Vanaf de start van een aanwervingsprocedure tot een definitieve indiensttreding zit in de publieke sector al snel een doorlooptijd van een half jaar.

Een tijdelijke oplossing

Interim-managers zijn een goede, weliswaar tijdelijke, oplossing. Ze mogen geen onderdeel van het meubilair worden. Blijf als organisatie zoeken naar een stabiele lange termijnoplossing. Bij MONDEA schommelen de meeste interim-opdrachten rond de 6 à 9 maanden.

En… het kostenplaatje?

Je betaalt een dagprijs van enkele honderden euro’s per dag en dat is zeker niet min. Maar, je betaalt enkel de effectief gepresteerde tijd. Geen vakantiegeld, geen aanwervingskost, geen pensioenopbouw, geen extra legale voordelen en bijna geen inloopkosten.

Interim-management als opportuniteit

Van nature uit zijn interim-managers veranderings-minded. Ze zien efficiëntieverbeteringen en zetten er met plezier hun schouders onder om ze te implementeren. Soms kiezen organisaties er dan ook bewust voor om na pensioen of vertrek van een collega een interim-manager het team te laten klaarstomen alvorens zich weer vast te ankeren aan een vaste indiensttreding. Op die manier kan een nieuwe collega vaak met een schone lei beginnen.

    Ook nood aan tijdelijke ondersteuning voor jouw organisatie? Contacteer Dorien Pauwels via dorien.pauwels@mondea.be of +32 477 21 38 65.

    Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant