De academie Peter Benoit voor muziek, woord en dans in Lennik was in de zomer van 2024 op zoek naar een nieuwe directeur. In afwachting van de aanwerving ging Mondeaan Lesley Jourquin aan de slag als interim-directeur om de academie in goede banen te leiden.
Had je al ervaring met academies?
“Nog niet zoveel, dus het was geen evidente vraag. Mijn ervaring in de publieke sector gaf me echter vertrouwen om de uitdaging aan te gaan. Ik werkte vanaf augustus 2024 2,5 dagen per week als interim-directeur. Met het nieuwe schooljaar in zicht was er geen tijd te verliezen!”
Hoe begon je aan deze opdracht?
“Samen met de algemeen directeur en de Onderwijsvereniging voor Steden en Gemeenten (OVSG) stelden we de prioriteiten en deadlines op die we wekelijks opvolgden. Zo konden we de inschrijvingen die binnenkwamen tijdig en correct verwerken, de financiering voor de academie garanderen en het lestijdenpakket voor de leerkrachten opstellen. Dit vergde coördinatie, opvolging en een snelle inwerking in de complexe regelgeving. Gelukkig kreeg ik veel ondersteuning vanuit het lokaal bestuur.”
En wat kwam er na de inschrijvingsperiode op je bord?
“Dan moesten we de puzzel van het lestijdenpakket leggen, een taak die tegen eind oktober klaar moest zijn. OVSG bood een basisaanpak met spelregels waarop ik verder bouwde. Ook de dagelijkse leerkrachtenadministratie volgde ik op.
Na die drukke periode kwam er in november wat meer ademruimte om een aantal processen te evalueren en te digitaliseren, zoals personeelsdossiers en de telefonie. Wekelijks koppelde ik deze voortgang terug aan de algemeen directeur. Die directe lijn met het lokaal bestuur hielp om knelpunten snel aan te pakken.”
Welke uitdagingen kwam je tegen?
“Het was niet zo’n gemakkelijke context om in te starten omdat ik nog weinig specifieke kennis had rond deeltijds kunstonderwijs. Daarom moest ik de regelgeving en de werking van de academie snel onder de knie krijgen.
Daarnaast waren er personeelsverschuivingen in het team: een vaste medewerker van het secretariaat was afwezig en tegelijkertijd startte een nieuwe medewerker. Dit vroeg enige flexibiliteit en efficiëntie van ons, maar samen vonden we steeds een oplossing. Het doorzettingsvermogen van de secretariaatsmedewerker en de ondersteuning van een voormalig medewerker van OVSG waren hierbij onmisbaar.
Wat waren de succesfactoren bij deze opdracht?
“Ongetwijfeld de goeie samenwerking met het lokaal bestuur en OVSG, een gezonde dosis doorzettingsvermogen en de wil om de academie op de rails te houden.
De afwezigheid van een directeur heeft uiteraard impact op de academie en haar medewerkers, maar dankzij de constructieve en positieve houding van het team verliep alles vlot. Ik heb een fijne groep mensen leren kennen en koester mooie herinneringen aan onze samenwerking.”