Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Peter Vautmans aan de slag als projectregisseur in Halle

Peter Vautmans is projectregisseur, een gevarieerde en uitdagende functie. In thema’s omtrent omgeving, vertegenwoordigt de projectregisseur de locatie. Een praktijkvoorbeeld: het stadsvernieuwingsproject De Bres in Halle. Peter verdedigt er de belangen van de ruimte in kwestie, hij is ‘hun stem’. Een neutrale en objectieve tussenpersoon, te midden van verschillende stakeholders. Die groep stakeholders is groot en breed: overheidsinstanties, projectontwikkelaars, architecten, burgers, verenigingen, handelaars…” Hoe Peter dat aanpakt, lees je hier!

Waarom is de functie nodig?

“De noodzaak voor deze functie komt voort uit de structuur die vaak aanwezig is in lokale besturen. Dit type organisatie is vaak sterk opgedeeld: iedere dienst heeft z’n eigen beleidstaken en verantwoordelijkheden. Weinig mensen kunnen daarom over verschillende niveaus acteren. Hier kom ik dan in beeld als projectregisseur.

Het stadsvernieuwingsproject, De Bres, is een complex dossier en bestaat uit een veelheid aan deelprojecten en opdrachtgevers die elkaar permanent voeden en bijsturen. In dit project zetten we in op vergroening, waardoor parkeerplaatsen ruimte maken voor een bos en een nieuw sportcomplex. Quasi de hele stadskern gaat op de schop. Elke stadsdienst is dus wel ergens betrokken. Daarom trokken ze mij als overkoepelend projectregisseur aan.”

Multi-opdrachtgeverschap, een praktijkvoorbeeld

“Dit project is ideaal om het multi-opdrachtgeverschap uit te leggen. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Drie publieke opdrachtgevers leiden het stadsvernieuwingsproject in goede banen: de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), De Vlaamse Waterweg (DVW) en de stad Halle zelf. Ze zijn elk verantwoordelijk voor een deel van het traject. De ontharding van een aantal publieke parkings, het openleggen van de Zenne en de inrichting van een nieuw park naast de Zenne, gebeuren door de VMM. De DVW voorziet alle aanpassingen aan het kanaal. De stad Halle staat in voor de bouw van een nieuwe sporthal, het omvormen van de oude sporthal naar een verzamelgebouw, het ontharden en vergroenen van het Possoz-plein in het hart van de stad en de uitbreiding en toegankelijkheid van het historische stadhuis.”

Het profiel van een projectregisseur

“Een goede projectregisseur beschikt over uitstekende communicatie- en organisatieskills. Verder sta je sterk in je schoenen om het changemanagement in goede banen te leiden. Het overhalen van burgers en vooral handelaars vond ik het meest uitdagende. Hen overtuigen dat het weghalen van parkeerplaatsen voor hen geen slechte zaak zal zijn. Iedereen is a priori bang voor verandering. Er was veel weerstand. Het meekrijgen van mensen in ons verhaal is een uitdaging die moed, doorzettingsvermogen en vertrouwen vergt.”

Hoe ervaarde stad Halle de samenwerking?

Patrick De Ketele is directeur van het project- en investeringsbureau bij stad Halle. Hij werkte nauw samen met Peter tijdens het traject De Bres. Het klikte meteen zowel op professioneel als menselijk vlak met hem. “Peter beschikt over een grote deskundigheid inzake projectcoördinatie.”, vertelt Patrick. “Hij neemt vooral het organiserende op zich en minder het detailniveau. Hij kan goed ‘helikopteren’ en onze jonge ploeg efficiënt aansturen, structureren en organiseren.” In totaal beheert de stad zo’n 50-tal projecten, groot en klein. Het team bestaat uit zeven medewerkers, het gaat om technische en vrije jonge profielen. Peter was echt een waardevolle coach voor hen.”
“Peters visie, waarden en normen liepen ook heel gelijk met die van het team. Dat zorgde voor een sterke verbinding in en met het team. Er was steeds wederzijds respect en vertrouwen. Peter staat bekend om de korte en krachtige afstemmingen en het vrij snel overgaan tot afspraken en acties, wat iedereen ten goede kwam. We hebben, mede dankzij Peter, een subsidie van de Vlaamse Regering voor stadsvernieuwing van 2,75 miljoen euro binnen gehaald. Dit is een mooie boost om het project in dezelfde positieve lijn verder te zetten.”

Of het project De Bres zonder Peters rol kon, daar is Patrick zeer duidelijk over: “Wie niet over een goede projectregisseur beschikt, ontbreekt een belangrijk stuk strategie en visie.”

Zelf ook nood aan een projectregisseur? Neem vrijblijvend contact op met Kristof Daems via kristof.daems@mondea.be of 0496 41 21 41.

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant