Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Petra Moens als interim-directeur zorg bij woonzorgcentrum Filfurdo 

Petra Moens is interim-directeur zorg bij woonzorgcentrum Filfurdo, onderdeel van de welzijnsvereniging Zorg Vilvoorde van stad en OCMW die alle publieke zorgdiensten poolt. Petra startte haar opdracht in november 2023, onder andere met de opdracht om het eerder opgestartte IAO-traject te hervatten. “Zo een traject vraagt dat men nadenkt over de traditionele werking van een WZC”, stelt Petra.

Filfurdo werd door de Vlaamse Overheid al in 2019 geselecteerd voor uitrol van een IAO-traject. Door Corona en het vertrek van de toenmalige directeur werd het project tweemaal voor lange tijd onderbroken.

“Als het stappenplan van zo’n traject systematisch wordt geïmplementeerd, dan zijn de veranderingen logisch met elkaar verbonden en leeft dit binnen een organisatie. Door de lange onderbrekingen stootte het op weerstand. Visie en macrostructuur waren wel aangepast op elkaar maar het leiderschap, de werking van de teams en de invulling voor de teamleden volgden niet. Ik moest dus samen met de vijf teamcoördinatoren grotendeels opnieuw aan de slag. We bevestigden wat goed is, zochten naar verbetering, bepaalden prioriteiten en pakten de mogelijkheden rond onder andere werk- en taakverdeling aan. Daarnaast ben ik ook actief betrokken bij het IAO-traject rond gedeeld leiderschap. Ik fungeer als klankbord en rapporteer aan de directeur residentiële ouderenzorg en het bredere organisatorische management.”

“De visie naar de werkvloer vertalen en de uitdagingen eigen aan de zorgverlening en de teams aanpakken, doe ik samen met de vijf teamcoördinatoren.”
Petra Moens
Mondeaan

“Een tweede project werd het vastleggen van communicatiekanalen voor informatiedoorstroming en de hervorming van de structurele overlegmomenten. Na een intensieve oefening is het vandaag een constructief overleg waar we overkoepelende info delen, visie implementeren, brainstormen over verandering, beslissingen nemen en stappen vieren.

Eind augustus start de nieuwe directeur zorg. Filfurdo heeft ervoor gekozen de opdracht nog een aantal weken te laten samenlopen met de nieuwe directeur zodat er een warme overdracht kan gebeuren. Met een vlotte doorstart kan de organisatie de bereikte doelen verankeren in de dagelijkse werking.”

Het woonzorgcentrum heruitgevonden

Verschillende tendensen in de sector maken dat woonzorgcentra voor grote uitdagingen staan. Dat beaamt ook Petra die al sinds 2010 gepassioneerd is door de sector ouderenzorg.

“Het profiel van de oudere verandert, de verwachtingen en gewoontes van de doelgroep en haar omgeving evolueert snel. De zorggraad van bewoners in een WZC stijgt, het beschikbaar personeel is beperkt. De verwachtingen van de nieuwe generatie medewerkers is soms ook sterk verschillend van deze van de ‘anciens’ wat soms voor wrijving zorgt onderling. De leiderschapsstijl en de traditionele verdeling van verantwoordelijkheden moeten anders.

Daarnaast wijzigt ook regelgeving in sneltempo, wat meer beleidskeuzes van de voorzieningen vraagt. Waar er vroeger meer restrictiever werd opgetreden door de overheid wordt er nu van de voorzieningen verwacht beleid rond thema’s te voeren. Dat alles maakt dat woonzorgcentra zichzelf moeten heruitvinden.”

Aanpak op maat

“Er moet meer op maat van de bewoner worden gewerkt voor de bewoner. Dat is voor iedereen verrijkend. Leren omgaan met andere waarden, culturen, gewoontes, tradities draagt bij tot persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast daagt de aanwezigheid van verschillende generaties op de werkvloer ook leidinggevenden dagelijks uit in het invullen van hun rol. Het vraagt een duidelijke visie die gedragen is door alle lagen van de organisatie en medewerkers onderling verbindt. De woonzorgcentra die de tendensen aanpakken, zoals Filfurdo dat doet, maken het verschil.”

Picture of Petra Moens
Petra Moens

Petra liep al een mooie loopbaan in de zorgsector. Ze wil bij MONDEA haar kennis en ervaring graag verder ter beschikking stellen om organisaties in de publieke en non-profit sector te begeleiden bij allerlei vormen van organisatieverandering, of hen als interim-manager tijdelijk te ondersteunen

Interesse in een traject op maat van jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op met Matthias Vandamme via Matthias.vandamme@mondea.be of +32 493 51 28 43. 

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant