Search
MONDEA / Nieuws / Stad Hoogstraten zet in op duurzame en geïntegreerde buitenschoolse kinderopvang

Stad Hoogstraten zet in op duurzame en geïntegreerde buitenschoolse kinderopvang

BOA

Hoe maak je werk van toegankelijke, kwalitatieve en duurzame buitenschoolse kinderopvang? Stad Hoogstraten ging de uitdaging aan en zette een ambitieuze transitie in gang. Met een heldere visie, strategische samenwerkingen en gerichte experimenten werkt de stad toe naar een geïntegreerd BOA-verhaal tegen 2026.

Van visie naar realisatie

In 2020 zette Stad Hoogstraten de eerste stappen in de ontwikkeling van een toekomstgerichte visie op buitenschoolse kinderopvang. Met het BOA-decreet in het achterhoofd legden ze hun visie vast in een masterplan.

Een jaar later al volgde een grootschalige reorganisatie:

  • Ze optimaliseerden de infrastructuur en opvang;
  • Ze decentraliseerden het aanbod van de scholen;
  • Een kinderopvangpartner nam de coördinatie op zich;
  • Ze verhoogden de vakantiecapaciteit.


Het resultaat? Alle kinderen kregen een opvangplaats dicht bij hun vertrouwde schoolomgeving, zonder ruimtebeperking en zonder verplichte inschrijving voor voor- en naschoolse opvang. De faciliteiten met de vertrouwde kinderbegeleiders verbeterden en de scholen kunnen zich weer volledig richten op hun kerntaak: onderwijs.

We leerden dat buitenschoolse kinderopvang meer is dan alleen een plek waar kinderen wachten om opgehaald te worden. Het is een ruimte waar ze kunnen spelen, ontdekken en groeien. Ons aanbod sluit daarom aan bij de rechten van het kind op vrije keuze, spel, beweging, rust en ontwikkeling.
Sara Driessen
Coördinator welzijn Hoogstraten

Vooruitblik op 2026

Met het masterplan als leidraad bereidde Hoogstraten zich in 2024 voor op de implementatie van het BOA-decreet in 2026. De samenwerking met de huidige opvangpartner loopt tot augustus 2026, maar de vraag bleef: hoe kan Hoogstraten een volwaardig geïntegreerd BOA-verhaal realiseren? En hoe blijft het activiteitenluik financieel haalbaar?

Samenwerking met MONDEA en Speelmakers

Om dit vraagstuk te beantwoorden verfijnde MONDEA samen met Speelmakers de bestaande visie op buitenschoolse kinderopvang. Speelmakers bracht kennis over spelen, vrije tijd en kwaliteitsvolle kinderopvang.

Hoogstraten zette drie proeftuinen op om de meerwaarde van naschoolse activiteiten te testen. De evaluatie van deze proeftuinen resulteerde in een concreet kader met vier sporen, waarmee de administratie vanaf 2026 verder kan werken en experimenteren.

MONDEA bracht het financiële plaatje van het geïntegreerde BOA-aanbod in kaart en ontwikkelde drie scenario’s voor de toekomstige bestuursploeg. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de administratie en een stuurgroep van collega’s met verschillende expertises. Zo ontstond een goed doordacht plan dat inhoudelijk en financieel gedragen is bij het managementteam.

Een gedragen toekomstvisie

De implementatie van het BOA-decreet brengt complexe uitdagingen met zich mee. Dankzij de grondige voorbereiding kan de administratie de nieuwe bestuursploeg in 2026 onderdompelen in alle implicaties en hun ambities peilen op het vlak van kinderopvang en naschoolse activiteiten.

De komende maanden staan in het teken van verdere voorbereidingen om vanaf 2026 de regierol effectief op te nemen. Met een duidelijke visie, doordachte keuzes en een sterke samenwerking is Hoogstraten klaar om buitenschoolse opvang en activiteiten duurzaam en integraal vorm te geven.

Wens je ook begeleiding bij de implementatie van het BOA-decreet? Neem vrijblijvend contact op met Stijn Werbrouck via +32 494 25 82 26 of stijn.werbrouck@mondea.be.

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant