Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Van ambtenaar tot Mondeaan… en terug. Tot ziens, Hannes!

Drie jaar geleden maakte Mondeaan Hannes Raes de overstap van stad Aalst naar MONDEA. Helemaal klaar om zich te geven in projecten rond organisatieontwikkeling, mentorschap en leiderschap, fusietrajecten, enz.  Vanaf 1 maart zal hij echter te vinden zijn bij de Provincie Oost-Vlaanderen als organisatiebrede projectmanager. Het is jammer om hem te zien vertrekken, daarom koesteren we graag de tijd dat hij bij ons was.

Vertel eens Hannes, hoe heb jij de afgelopen drie jaar ervaren?

Het was een zeer fijne en ontzettend leerrijke periode. Ik startte als coördinator van een taskforce lokale economie in volle coronaperiode, wat de nodige intensiteit en adrenaline met zich meebracht. Later kwamen er ook andere projecten op mijn pad waarbij ik verschillende rollen vervulde als programmamanager, mentor-coach en fusiemanager. Het was boeiend om steeds evenwichten te zoeken tussen resultaten behalen, ondersteunen en coachen waar nodig en een aangename sfeer creëren in het team waar je tijdelijk in terecht komt.

Welk MONDEA-moment zal je voor altijd bijblijven?

Er zijn heel wat fijne momenten die me zullen bijblijven. Telkens wanneer een tussentijdse mijlpaal of eindresultaat behaald werd, kwam er wel een vier-momentje met de collega’s van het project. Ik moet ook wel spontaan terugdenken aan een aantal grappige momenten tijdens de gezellige incubatoren met de collega’s van MONDEA. Ik herinner me uitglijdende collega’s tijdens een uitgeregende modderwandeling, een brainstormsessie in de hallen van het excentrieke Verbeke Foundation en een heroïsche treinrit met de ‘one and only’ MONDEA-beker na een gewonnen competitie onder collega’s.

Ben je klaar voor je nieuwe start?

Zeker en vast. Het wordt opnieuw kennismaken met een nieuwe context, een ander bestuursniveau en uiteraard ook nieuwe collega’s. Ik heb er in elk geval heel veel zin in om mijn horizon verder te verruimen. Tegelijkertijd blijft de uitdaging wel dezelfde: bijdragen aan de versterking van besturen om zo de maatschappelijke impact te vergroten. Ik zie het met andere woorden als een rode draad die verder loopt…

Ik kijk er ook naar uit om opnieuw in een team te werken met vaste collega’s. Nu werkte ik telkens voor korte periodes bij de klant en zag ik de collega’s van MONDEA naar mijn gevoel te weinig. Op dat vlak bleek de afstand naar het kantoor in Mechelen ook iets te ver. Hierdoor miste ik het de voorbije jaren wel wat om een diepere band op te bouwen…

Wat wil je nog meegeven aan de Mondeanen?

Het was een absoluut voorrecht om met zoveel enthousiaste en gedreven collega’s te mogen samenwerken. En wat ik absoluut heb mogen ondervinden is dat een Mondeaan wel een apart beestje is onder de consultants. Doordat de collega’s bijna allemaal uit de lokale besturen komen, voelen we de polsslag van lokale besturen heel snel aan en komen we sneller tot een pragmatische aanpak met concrete oplossingen. Ik zal in elk geval de inspirerende gesprekken en fijne samenwerkingen met de Mondeanen missen.

… en aan onze klanten?

Meestal komen we in organisaties waar een uitdaging moet aangepakt worden. Ik heb gemerkt dat je vanuit een externe rol vaak dingen anders kan bewegen dan de medewerkers van de organisaties zelf. Tegelijkertijd zijn de interne medewerkers dé cruciale personen om de oplossingen structureel in te bedden in de organisatie. Ik ben er dus van overtuigd dat beide rollen belangrijk zijn in organisaties in verandering.

Hannes,

Men omschrijft jou als een lieve, attente man. Zeer integer. Innemend. Altijd te vinden voor een goed en warm gesprek. Niet alleen relationeel een goeie catch blijkbaar, maar ook professioneel, want in jou huist de perfecte werknemer. Uiterst bekwaam. Doorzettend, doch diplomatisch. Een harde werker. Een brede, nieuwsgierige kijk op de dingen. Een man met een plan. Kortom, een topconsultant. Last, maar zeker niet least, vindt men in jou de perfecte collega. Iemand waar je kan op rekenen. Een kompas dat bijstuurt waar nodig. Een echte vriend. Het ideale klankbord. Een vlotte, sociale gangmaker met een gevat gevoel voor humor.

We kunnen blijven gooien met complimenten. Ze zijn één voor één gemeend. Maar we willen vooral afsluiten met een oprecht woord van dank: Merci om drie jaar lang het beste van jezelf te geven! Schouder aan schouder. Voeten in de modder. Zoals het een echte Mondeaan betaamt. We gaan jou oprecht missen.

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant