Bij welke organisatie was je actief?
Welzijnsvereniging Mintus
Wat was je functie daar?
Mijn loopbaan startte ik in de tijdelijke functie van diensthoofd bij het OCMW van Knokke-Heist. Dat bleek een goede springplank te zijn om uiteindelijk zes jaar als coördinator van de ontmoetingscentra bij Stad Oostende te kunnen werken.
Vervolgens werkte ik ook nog 2 jaar bij Mintus als coördinator van de buurtcentra – een beetje hetzelfde dus, maar groter. Zowel de ontmoetingscentra als de buurtcentra waren heel leuke diensten om in te werken.
Niet alleen omdat daar gewerkt wordt met mensen die dichtbij mensen staan en écht betrokken zijn, maar ook omdat je in een heel gevarieerde omgeving terecht komt: de ene dag ben je bezig met het ontwikkelen van een nieuwe strategie rond buurtgericht werken, de andere dag zoek je oplossingen voor een voorraadprobleem of technisch defect, daarna ben je weer bezig met spanningen in teams uit de klaren…
Wat is je kennisgebied?
Doordat de functies die ik deed zeer veelzijdig waren kon ik ook zelf in verschillende thema’s groeien. Enerzijds was ik héél graag bezig met oefeningen rond missie, visie, strategie en alles wat te maken had met het beheersmatig aspect van organisatieontwikkeling.
Anderzijds ben ik ook heel graag bezig geweest met het werken met mensen. Het aansturen en coachen van medewerkers heb ik altijd gezien als een bevoorrechte positie – iedereen in een team is uniek, wat het ook zo boeiend maakt. De rode draad doorheen dit alles is mijn gedrevenheid om te bouwen aan een warme samenleving.
Waarom maakte je de overstap naar MONDEA?
Ik voelde dat ik op bepaalde momenten ook wel botste tegen de grenzen van wat een overheidsorganisatie mij kon bieden. Hoe belangrijk ik de werking van lokale dienstencentra ook vind, binnen een ruimere organisatiestructuur is dat belang vaak relatief. Daarbij komt dat je niet alleen moet zoeken naar een manier om – ondanks alles – operationeel voldoende snel te blijven werken (denk aan personeelsbezettingen, selecties, …), maar tegelijk ook altijd aandachtig moet blijven naar een goede wisselwerking met het politieke orgaan.
Wat is er zo leuk aan die overstap?
Ik ben heel geïnteresseerd in verschillende thema’s en onderwerpen. Kiezen voor een job is vaak kiezen voor één thema. Bij MONDEA kan ik dat loslaten, er zijn tal van projecten en opdrachten die aansluiten bij wat ik graag doe. Op die manier leer ik ook terug bij over dingen waar ik al lang niet meer bezig ben geweest, of zelfs dingen waar ik nooit eerder mee in aanraking kwam.
Is het een evidente keuze?
Op het inhoudelijk vlak wel. Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehouden dat ik ooit wel de overstap naar consultancy zou overwegen. Ik voelde aan mezelf dat die tijd was gekomen, en toen ik een vacaturebericht zag passeren belde ik meteen naar één van de andere Mondeanen om te horen hoe het werken bij Mondea bevalt. Daarna ging het heel snel.
Natuurlijk vond ik het jammer om medewerkers waar ik een goede band mee had achter te laten, maar de uitdaging lonkte…
Wat is de grootste uitdaging van de overstap?
Ik had onderschat dat je na 9 jaar ook een beetje “vergroeid” bent met de functies die je doet en de cultuur van de organisaties waarin je werkt. Je rol binnen MONDEA is helemaal anders en ook veranderlijk. Het is dus ook weer wennen aan de andere manier waarop je in je functie staat.
Waarom MONDEA?
Het belangrijkste voor mij is dat ik kan bijdragen aan een sociale stedelijke ontwikkeling, en volgens mij zijn lokale overheden en (sociale) organisaties daarvoor dé hefbomen. Ik kan me heel erg vinden in de filosofie van MONDEA om het versterken van die organisaties als uitgangspunt te nemen.