Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Mondeaan Annemarieke & haar expertise in de werking van OCMW’s

Op 2 januari 2023 mogen we onze nieuwe collega, Annemarieke De Knijf, verwelkomen. We kijken daar alvast erg naar uit. Tijd om haar wat beter te leren kennen aan de hand van deze zes vragen.

Vertel eens Marieke, wat was je vorige job?

Ik werkte op de inspectiedienst voor de POD Maatschappelijke Integratie (POD MI). Vanuit deze inspectiedienst kijken we na of de federale toelagen correct worden besteed door de OCMW’s, op inhoudelijk, boekhoudkundig en administratief vlak.

Vanuit haar missie heeft de inspectiedienst een dubbele rol, enerzijds treedt ze controlerend op en anderzijds neemt ze een coachende rol op ten opzichte van de OCMW’s. Ze willen niet enkel de fouten detecteren maar de organisaties ook meenemen in een verbeterverhaal.

Ikzelf ben binnen de POD MI gestart als inspecteur. De autonomie, afwisseling, het ter plaatse gaan en de contacten binnen het werkveld gaven me veel energie. Daarna werd ik diensthoofd, daardoor kreeg ik een meer beleidsmatige taak en zette ik in op de begeleiding van het team.

Wat valt je op in het werkveld van de OCMW’s?

We zien dat heel wat maatschappelijk werkers hard hun best doen op het terrein en echt verandering willen doorvoeren. Ze willen hun doelgroep zo goed mogelijk ondersteunen. Toch heerst er een groot tekort aan maatschappelijk werkers waardoor ze met heel wat uitdagingen te maken hebben.

Wat zou de maatschappelijk werkers kunnen helpen, denk je?

Maatschappelijk werkers hebben nood aan goede werkomstandigheden; sterk ondersteunend materiaal is belangrijk om de doelgroep zo goed mogelijk te begeleiden.

Daarnaast zien we dat, sinds de integratie van gemeente en OCMW, de hulpverlening soms naar dienstverlening verschuift in het kader van efficiëntie-oefeningen die gemaakt worden. Dit is moeilijk verteerbaar op het terrein gezien dit de maatschappelijk werkers het gevoel geeft te weinig aan hun basisopdracht toe te komen. Goede en duidelijke communicatie is essentieel in deze trajecten.

Wanneer mensen met OCMW-specifieke kennis de organisatie verlaten nemen zij een hele hoop kennis mee. Het is belangrijk om te bewaken dat deze kennis in de organisatie wordt overgedragen, of dat deze personen vervangen worden door mensen met dezelfde kennis, zowel administratief als financieel.

Als laatste vind ik dat connectie tussen diensten de sleutel is in alles.. Duidelijke afspraken tussen de sociale dienst, administratie en financiële dienst maar ook tussen de maatschappelijk werkers en het bijzonder comité zorgen voor een vlotte werking.

Wat gaf je binnen je job de meeste energie?

Ik kom graag ter plaatse bij de OCMW’s. Vooral het analyseren en optimaliseren van de processen – een taak die we sinds 2016 bewust opnemen – heeft ons veel bijgebracht. Tijdens die analyse brengen we de processen in kaart die gerelateerd zijn aan de federale toelagen, van aanvraag tot uitbetaling. Door het op die manier te benaderen zien we de werking van de OCMW’s vanuit een ander perspectief. Je ziet hoe de onderlinge samenwerking loopt en door onze vele contacten beschikken we over heel wat best practices die overgenomen kunnen worden.

Waarom de overstap? En waarom MONDEA?

Ik had altijd gezegd dat ik na 10 professionele jaren bij dezelfde werkgever mijn evaluatie zou doen. Ik wil nieuwe horizonten verkennen en heb de nood om terug in het werkveld te zijn. Ik heb altijd graag met en voor lokale besturen gewerkt. Ik leerde MONDEA kennen via een collega die enthousiast was over de organisatie. De filosofie van MONDEA sprak me aan. Jullie stralen gemoedelijkheid en openheid uit. Die familiale cultuur was er ook binnen de POD MI en dat vind ik heel belangrijk. Ik kijk ernaar uit om OCMW’s vanuit mijn nieuwe rol te begeleiden maar sta ook open om andere zorg- en welzijnsorganisaties sterker te maken.

Om af te sluiten, wat geeft je energie buiten het werk om?

Ik geniet volop van mijn twee kinderen en familie. Daarnaast loop ik graag en doe regelmatig mee aan georganiseerde trails. Als gewezen VKSJ-leidster en bestuurslid van het jeugdhuis, zeg ik nooit nee tegen een sociaal event. En als het wat rustiger is, dan vind je me met mijn neus in een boek, aanraders van dit moment: alles van auteurs Hakan Nesser en Jo Nesbo.

Wij kijken uit naar Annemarieke’s komst! Zit jij met een vraagstuk waarbij Annemarieke zou kunnen helpen? Contacteer dan teamlead Matthias via matthias.vandamme@mondea.be of +32 493 51 28 43 of teamlead Nele Moortgat via nele.moortgat@mondea.be of +32 486 76 66 89.

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant