Search

Werner Van Hoof zet schouders onder een bevraging over de samenstelling en kost van omgevingsdiensten in Vlaanderen

bevraging over de samenstelling en kost van omgevingsdiensten in Vlaanderen

Mondeaan Werner is gepassioneerd door alles wat met omgeving te maken heeft. Hij kwam op het idee om alle omgevingsdiensten in Vlaanderen te bevragen rond de samenstelling en kost van de diensten. De belangstelling was groot, de resultaten héél interessant. Hoe Werner dit aanpakte en wat we nog kunnen verwachten in de toekomst? Dat lees je hier!

Hoe kwam je erbij om deze bevraging te organiseren?

Mondeaan Geert Drooghmans heeft in 2018 een kleine bevraging bij enkele klanten georganiseerd rond hun omgevingsdiensten en daar kwamen wel interessante inzichten uit. Aangezien de gemiddelde omgevingsdienst in Vlaanderen het niet gemakkelijk heeft, leek het ons een goed idee om die bevraging opnieuw te organiseren.

Deze keer legden we onze ambitie wat hoger en richtten we ons naar alle steden en gemeenten in Vlaanderen. We hopen dat de steden en gemeenten die hebben deelgenomen hier ook iets aan hebben. We hebben er bewust voor gekozen om data te verwerken op basis van vergelijkbare gemeenten, zo kunnen gemeenten zichzelf ook letterlijk naast andere lokale besturen leggen. Zo willen we vanuit MONDEA ook ons steentje bijdragen tot de doelstellingen van de omgevingsdiensten in Vlaanderen.

Ben je blij met de resultaten?

Zeker en vast! Eerst en vooral ben ik heel blij dat 1 op 3 steden en gemeenten hebben deelgenomen aan onze bevraging. Deze massale reactie hadden we helemaal niet verwacht. Misschien toont het net aan dat gemeenten nood hebben aan objectieve data en informatie over omgevingsdiensten. Maar ook dat men nood heeft aan inzichten in de werking en de kost van omgevingsdiensten en dat men zichzelf kan vergelijken met andere vergelijkbare lokale besturen.

Ik ben ook zeer blij met het eindrapport dat we kunnen opleveren. Er staat een massa aan data en informatie in die we gratis bezorgen aan alle lokale besturen die hebben deelgenomen. In het rapport hebben we ons bewust gefocust op resultaten die we rechtstreeks uit de data konden halen.

Dit omdat we wilden vermijden dat we op buikgevoel analyses zouden maken en dit als waarheid de wereld insturen. We merken wel dat bepaalde inzichten die we in de praktijk zien terugkomen, nu ook bevestigd zien in de cijfers. Ook voor de lokale besturen zal deze informatie zeer interessant zijn.

Hoe zal je de resultaten toepassen op je projecten?

We gaan deze data vooral gebruiken om in begeleidings- en optimalisatietrajecten van lokale besturen hun situatie te kunnen vergelijken met andere besturen. Daarnaast werken we ook aan een meta-analyse om deze data te combineren met onze eigen praktijkervaring vanuit een rol als interim-manager of omgevingsexpert en daaruit evoluties en managementinzichten neer te schrijven over omgevingsdiensten. Zo kunnen we onze set aan managementtools voor omgevingsdiensten weer verruimen.

Kunnen de resultaten worden ingekeken?

De 98 lokale besturen die hebben deelgenomen hebben de bevraging hebben het eindrapport van de bevraging in hun mailbox gekregen. Andere lokale besturen kunnen ons steeds rechtstreeks contacteren. We zijn ook in gesprek met andere organisaties om onze resultaten op overlegfora toe te lichten.

Zal je de bevraging nog eens herhalen?

Absoluut! We hebben veel geleerd over hoe we dit zelf efficiënter en doelgerichter kunnen organiseren. Als we dezelfde informatie terug kunnen bevragen over twee jaar, kunnen we de evolutie over vier jaar in kaart brengen. Dan zouden we ook graag nog wat dieper willen gaan in onze bevraging zelf. Ik kijk er alvast naar uit!

Zelf vragen gekregen voor Werner?

Nieuwsgierig naar de resultaten? Contacteer hem via

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant