Artificiële intelligentie biedt enorme kansen, maar gaat ook gepaard met enkele risico’s als het gaat over auteursrecht, privacy en vooroordelen. Daarom introduceerde de Europese Unie op 1 augustus 2024 de AI Act. Met dit rechtskader wil de EU innovatie stimuleren en tegelijkertijd burgers beschermen tegen de risico’s van AI. Maar wat betekent deze wetgeving voor jouw lokaal bestuur? En welke stappen moet je ondernemen?
Tijdspad
De implementatie van de AI Act verloopt in verschillende fases met andere deadlines. Deze deadlines zijn gebonden aan de risiconiveaus van het AI-systeem: onaanvaardbaar, hoog, beperkt of laag.
De vorige deadline was 2 februari 2025. Vanaf dan is het verboden om systemen met het label “onaanvaardbaar risico” te gebruiken. Ook moet je de AI-geletterdheid binnen je lokaal bestuur in kaart brengen. De medewerkers die AI gebruiken, moeten over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om deze technologie verantwoord in te zetten. Bovendien moeten medewerkers zich bewust zijn van de risico’s die AI met zich meebrengt. De volgende deadline is augustus 2025. Dan moet je voldoen aan de regels verbonden aan AI-systemen met een beperkt risico. Daarna moet je vóór augustus 2026 voldoen aan de regels voor AI met een hoog risico.
Wat betekent de AI Act voor jouw lokaal bestuur?
Ook als lokaal bestuur moet je je grondig voorbereiden op de implementatie van de AI Act. Je kan volgende stappen ondernemen:
- Breng in kaart welke AI-systemen je binnen het lokaal bestuur gebruikt en bepaal in welke risicocategorie deze vallen volgens de AI Act. Je kan hiervoor de website van de Europese Unie raadplegen.
- Stel duidelijke richtlijnen op over het gebruik van AI binnen de organisatie, inclusief ethische overwegingen en procedures voor risicobeheer.
- Informeer medewerkers en burgers over het gebruik van AI-systemen, bijvoorbeeld door meldingen op websites of openbare registers.
- Wees voorzichtig met het invoeren van persoonsgegevens in AI-systemen en zorg voor naleving van privacywetgeving.
- Zorg voor voldoende AI-geletterdheid binnen de organisatie door medewerkers te trainen in het verantwoord gebruik van AI en hen op de hoogte te brengen van de nieuwe regelgeving.
Je staat er niet alleen voor!
De nieuwe fase van de AI Act brengt ongetwijfeld vragen met zich mee. Daarom lanceerde de Vlaamse overheid enkele initiatieven om organisaties te ondersteunen bij de implementatie ervan. Zo deelt het AI Expertisecentrum van het Agentschap Digitaal Vlaanderen kaders en kennis rond AI en bieden ze informatie over hoe je die inzet binnen jouw lokaal bestuur.
Zie je door de veelheid aan informatie de bomen door het bos niet meer? MONDEA en House of Strategy hebben een aanbod klaar om jouw lokaal bestuur te ondersteunen. Want AI hoeft geen struikelblok te zijn.
MONDEA en House of Strategy zorgen voor een doordacht AI-beleid
MONDEA en House of Strategy helpen je op weg om AI veilig, ethisch en efficiënt in te zetten in je organisatie. Met trajecten, workshops en opleidingen krijg je praktische en concrete handvaten om de kracht van AI optimaal in te zetten.
Samenwerken rond AI-strategie?
Via het raamcontract ‘Strategisch- en belanghebbendenmanagement’ van de Vlaamse overheid kan je beroep doen op de MONDEA-experts rond je strategische AI-vraagstukken.