Juiste profielen vinden voor de technische dienst is voor lokale besturen een steeds grotere uitdaging. Ook bij stad Lommel ervaren ze die toenemende war for talent. Na een herstructurering binnen de organisatie ging Mondeaan Bart Smeets aan de slag als interim-leidinggevende. Bart vertelt ons hoe hij de diensten operationeel hield en de zoektocht naar zijn opvolger begeleidde.
Waarom schakelde Lommel je in?
Bart: “Onze collega-Mondeanen ondersteunden stad Lommel bij de omwenteling van hun organisatiestructuur. Dit leidde tot een nieuw organogram met nieuwe functies om in te vullen. Helaas is dat geen eenvoudige opgave. Daarom keek Lommel opnieuw naar MONDEA voor een interim-leidinggevende die tijdelijk het werk kon opvangen. Zo begon ik in februari 2023 als interim Teamcoach Stadswerken en ben ik twee jaar aan boord geweest. Gelukkig is de zoektocht tot een goed einde gekomen en hebben we het juiste profiel gevonden.”
Waarom was het zo moeilijk om geschikte kandidaten te vinden?
“Lommel zocht iemand met affiniteit voor technische diensten, maar vooral met sterke leidinggevende vaardigheden. Tijdens het herzien van de functiebeschrijving hadden zowel wij als stad Lommel benadrukt dat deze skills minstens even belangrijk zijn als technische kennis. Dat type profiel is echter enorm gegeerd in de regio, zeker als je kijkt naar de vele openstaande vacatures bij omliggende lokale besturen. Toch ben ik ervan overtuigd dat mijn werkplek hier één van de mooiste is.”
Hoe ga je te werk als interim-leidinggevende?
“Als je als interim-leidinggevende bij een lokaal bestuur aan de slag gaat, is het belangrijk om alles wat rondom je gebeurt te absorberen. Je observeert wat goed werkt, hoe teams functioneren en waar ze tegenaan lopen. Het draait om luisteren en samen zoeken naar logische oplossingen. Elke gemeente is uniek, dus niet alles werkt overal. Maar met luisteren en maatwerk komen we een heel eind.”
Heb je een voorbeeld van dat maatwerk?
“In Lommel zag ik een kans om de communicatie tussen de verschillende diensten van stadswerken te verbeteren. Daarom introduceerde ik korte, dagelijkse overlegmomenten waarin elke dienst updates deelde over hun werk, planning en uitdagingen. Dat heeft de samenwerking en efficiëntie sterk verbeterd. In het begin hielden we deze meetings dagelijks, na verloop van tijd volstonden twee bijeenkomsten per week. Ik merkte dat de drempel tussen de diensten om elkaar te benaderen ook veel lager was geworden, dus daar was ik wel blij om.”