Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Duurzame ontwikkeling van Vlaamse gemeenten voor het eerst in kaart

SDG Waaier - Duurzame ontwikkeling

Vanaf deze week heeft elke Vlaamse gemeente een SDG-score. De score is te bekijken op www.sdgmonitor.be en duidt de positie aan op de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Op basis van de kenmerken en de ligging van de gemeenten zijn er belangrijke verschillen. Gemeenten die hun SDG-footprint willen verbeteren, kunnen binnenkort instappen in een SDG Pioneerprogramma.

De komende 10 jaar zijn door de Verenigde Naties gedoopt tot de ‘decade of action’. Er resten nog 10 jaar om Agenda 2030 te halen. Tot op vandaag was er geen samenhangend instrument om de voortgang op lokaal niveau te meten. Met de SDG-monitor, die tijdens de SDG-week (26-30 oktober) gelanceerd wordt, brengt IDEA Consult daar verandering in. De monitor bevat 67 indicatoren en brengt de lokale situatie in beeld m.b.t. armoede, werkgelegenheid, klimaat, etc.

Woongemeenten in de nabijheid van centrumsteden scoren hoog

Gemeenten rond Leuven, Antwerpen en Gent presteren sterk op de SDG-monitor. De Pinte staat bijvoorbeeld op plaats één, gevolgd door Lint, Hove, Bierbeek en Oud Heverlee, dankzij hun welvaart en de kwaliteit van het onderwijs. Gemeenten die de ranglijst sluiten, bevinden zich voornamelijk in de Vlaamse ‘periferie’. Ronse is de gemeente met de laagste score, maar ook Mesen, Zelzate, De Panne of Maasmechelen laten mindere cijfers zien. Sociale achterstelling, maar ook het gebrek aan economische trekkracht verklaren het slechte resultaat.

“Bedoeling met de SDG-monitor is niet om goede of slechte punten uit de delen. De SDG-monitor is geen beoordeling van het gevoerde beleid want veel van de indicatoren worden beïnvloed door evoluties die zich buiten de gemeente afspelen. We willen gemeenten sensibiliseren en ervaringsuitwisseling ondersteunen”, zegt Bart Van Herck, partner bij IDEA Consult.

SDG Pioneerprogramma voor lokale besturen

Om gemeenten te ondersteunen die hun SDG-footprint willen verbeteren lanceren IDEA Consult VVSG en CIFAL Flanders een SDG Pioneerprogramma. Binnen het programma realiseren lokale besturen binnen de twee jaar een ambitieus actieplan rond elk van de 5 P’s uit Agenda 2030 (People, Planet, Prosperity, Partnership en Peace). Bij een positieve evaluatie ontvangt de gemeente het Internationale SDG Pioneer opleidings- en implementatiecertificaat van UNITAR, het opleidingsinstituut van de VN in Genève.

Peter Wollaert, algemeen directeur van CIFAL Flanders: “Zowel op nationaal als lokaal beleidsniveau zijn nog forse inspanningen nodig zijn om de SDG-doelstellingen te halen. Gelukkig zien we meer en meer lokale besturen die met de SDG’s aan de slag gaan. Binnen het SDG Pioneerprogramma helpen we hen bij het opstellen en uitvoeren van een ambitieus, maar ook realistisch actieplan.”

Voor meer info

www.sdgmonitor.be en sdg@ideaconsult.be

Bart Van Herck, Senior Expert Idea Consult), bart.vanherck@ideaconsult.be, +32 477 26 34 33

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant