Schouder aan schouder, hands-on, vertrekkend vanuit onze praktijkgerichte expertise bij lokale overheden. Dat zijn enkele termen die de aanpak van Mondeanen typeert. Zo ook binnen dit wijkverbeteringscontract in Dendermonde.
In kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht lanceerde Vlaanderen het ‘wijkverbeteringscontractenproject’. Hiermee willen ze uitdagingen in kwetsbare wijken aanpakken. Dendermonde koos ervoor om deel te nemen aan dit project met hun wijk Bijloke.
De stad koos ervoor zich te laten ondersteunen door MONDEA en Baristaz. Stijn Werbrouck, Mondeaan, Baristaz en onze sport- en verenigingsspecialist in huis en Ine Plovie, cocreatie- en participatie expert zetten in duo hun kennis en expertise in voor dit project.
Met deze veelzijdige Mondeanen creëerden we een mix op maat voor Dendermonde: expertise in projectcoördinatie, (buurt)sport, buurtparticipatie en ‘placemaking’ (participatief ontwikkelen van ontmoetingsplekken). Dit met steeds veel aandacht voor het bestaande sociaal kapitaal en de samenwerkingen in de betrokken organisaties en de wijk zelf.
De opdracht
Het doel van de opdracht was het opstarten en coördineren van het wijkverbeteringscontract. Op deze manier kon de nieuwe buurtsportmedewerker zich op de essentie van zijn werk focussen: de wijk in beweging krijgen, van daaruit nieuwe ontmoetingsplekken creëren en volop kansen voor jongeren benutten. Want sport en beweging is een uitstekende manier om skills te leren die ook elders van pas komen. Op school, in samenwerking, in jobs,…
Driversworkshop als start
We brachten via een stappenplan helderheid en focus in het project. Want hoe begin je aan zoiets? Wie moet daar allemaal van op de hoogte zijn? Aan welke linken hebben we nog niet gedacht? Wat moet eerst gebeuren?
Vanuit een workshop met interne en externe partners vormden we het latere projectteam. De driversworkshop van Baristaz was een ideale manier om de scope helder te krijgen door “een foto” te nemen van de huidige situatie van de wijk en pas dan op concrete oplossingen en acties in te zoomen.
Een driversworkshop vertraagt het oplossingsgericht denken van de mens. We formuleren een antwoord op volgende vragen: Wat is de huidige situatie? Wat is het effect van die situatie op de wijk? Wat is de behoefte van de wijk? Welke impact willen we bereiken?
Stakeholders in kaart brengen
Vanuit de behoefte van de wijk wordt aansluitend een stakeholdersmap uitgetekend. Met een SWOT op de impactstudie schrijven we een actieplan uit.
We zorgden voor continuïteit in het project. Er waren enkele interne wissels tijdens de opstartperiode. In die periode was er voor Vlaanderen, intern en voor de buurtsportmedewerker altijd een aanspreekpunt of iemand die klaar stond met advies of extra inhoudelijke ondersteuning.
Tijd voor actie
Nu is het stilaan tijd voor concrete actie. Er wordt een digitaal sociaal netwerk opgestart, het buurtsportaanbod gaat van start en van daaruit organiseren we co-creatiesessies met de jongeren om hun toekomstige programma en beweeg- en ontmoetingsplekken in de buurt uit te bouwen.
Ook hier helpen we het projectplan en de timing te bewaken maar brengen we ook onze expertise in. We vormen mee het projectplan, geven mee de co-creatiesessies met de jongeren vorm, denken na over hoe deze input te vertalen in de concrete realisatie ervan, enz. Hierbij komt onze kennis van hoe een lokale overheid werkt en draait goed van pas. Van buurtwerking tot communicatie en van ontwerp tot uitvoering en onderhoud van het terrein. Iedereen zal vroeg of laat te maken krijgen met dit project.
Uiteraard zorgen we voor een goede rapportage van dit alles naar Stedenbeleid Vlaanderen. Tenslotte willen wij ook dat overheidsmiddelen goed besteed worden. Wij dragen daar graag ons steentje aan bij door onze expertise in te zetten op een efficiënte manier. Met liefde voor de lokale besturen en de ambtenaren.
En zo kwam de eerste jobexpertise van zowel Ine als Stijn die beiden hun carrière ooit begonnen in de sportsector ook nog eens bovendrijven.
Zelf nood aan ondersteuning bij een project als dit? Of iets helemaal anders? Contacteer Matthias via matthias.vandamme@mondea.be of +32493 51 28 43.