Sinds maart 2022 heeft gemeente Overijse een nieuwe participatieaanpak. Onder de noemer KLAP (Keuvelen, Leren, Adviseren, Participeren) bieden ze burgers de kans om te participeren in het beleid van de gemeente. Na 3 edities wilden ze hun werk en verwezenlijkingen evalueren. Om hun volgende stap te maken waren ze bovendien op zoek naar inspirerende initiatieven om hun KLAP 2.0 vorm te geven. Mondeaan Joris Gallens zette er graag z’n schouders onder.
De aanpak
Joris: “De aanpak van Overijse op het vlak van participatie is weinig gezien bij lokale besturen. Burgers op die manier structureel betrekken bij het beleid is momenteel nog zeldzaam. KLAP wordt gedragen door enkele zeer geëngageerde inwoners die het geheel mee vorm geven. We vonden het daarom erg belangrijk om de evaluatie zoveel mogelijk door henzelf te laten uitvoeren, zo blijft het hun project.
We werkten met een drieluik. We startten met een digitale bevraging bij een aantal doelgroepen. Hierbij vonden we het belangrijk om bij de digitale bevraging ook doelgroepen te betrekken die niet meteen op de eerste lijn stonden bij KLAP, maar wel zijdelings betrokken waren.
Daarna evalueerden we deze tijdens een werksessie. Daarbij was ook de SWOT-analyse die de werkgroep maakte van groot belang. Als laatste volgde de werksessie waarin we inspireerden en co-creëerden, zo gingen we samen op weg naar die KLAP 2.0.
Door middel van een confrontatiematrix brachten we duidelijk in beeld welke zwaktes de hoogste prioriteit kregen, en welke sterktes verder uitgespeeld moeten worden. Op basis van deze input bereiden we de tweede sessie voor waar we goede praktijken van andere steden en gemeenten toonden. Zo werkten participatievoorbeelden uit Kortrijk, Brugge en Deerlijk onder meer zeer inspirerend. Op deze manier is Overijse helemaal klaar voor KLAP 2.0.”