Op 5 februari bevestigde Vlaams minister Caroline Gennez in het Vlaams Parlement dat het masterplan voor de buitenschoolse opvang bijna klaar is en binnen de maand gecommuniceerd wordt naar lokale besturen. Dit is een stap vooruit, maar roept ook nieuwe vragen op, vooral over de financiering. We praten erover met Mondeaan Matthias Van Acker.
Hoopvol perspectief…
Het masterplan voorziet een verhoging van het basisbedrag per kind en stimuleert samenwerking met andere beleidsdomeinen, zoals onderwijs, sport en cultuur. Daarnaast wordt 2025 omgedoopt tot “BOA-boosterjaar”, waarin lokale besturen extra ondersteuning krijgen. Gemeenten die klaar zijn, kunnen op 1 januari 2026 starten met de extra financiering, terwijl anderen tot 1 september 2026 de tijd krijgen.
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) pleit al langer voor een verhoging van het basisbedrag per kind, zodat steden en gemeenten een kwalitatief en divers aanbod buitenschoolse opvang en activiteiten kunnen uitbouwen. Op 22 januari maakten ze dit standpunt al duidelijk aan de Vlaamse regering en vroegen ze om hierover in gesprek te gaan.
…maar de onzekerheid bij lokale besturen blijft
De verhoging van het basisbedrag brengt vooruitgang in het dossier, maar we merken dat lokale besturen ongerust blijven door de financiële onduidelijkheid bij het masterplan.
Mondeaan Matthias Van Acker pikte deze ongerustheid ook op: “Tijdens onze begeleidingstrajecten merken we dat velen zich zorgen maken over de timing. Veel besturen moeten openbare aanbestedingen uitschrijven, een proces dat maanden duurt. Daarnaast vrezen ze dat ouders midden in het schooljaar plots op een nieuw opvangsysteem moeten overstappen. Extra tijd blijkt voor velen essentieel om een vlotte overgang te garanderen.”
Bovendien vrezen gemeenten zoals Ternat, Beersel, Bever, Pepingen, Lennik, Dendermonde en Denderleeuw een daling van subsidies, wat kan leiden tot structurele tekorten. In Ternat dreigt de subsidie bijvoorbeeld fors te dalen, wat mogelijks de kwaliteitsvolle en toegankelijke opvang in gevaar brengt. Veel besturen zoeken naar oplossingen om deze tekorten op te vangen.
Dringend nood aan constructief overleg
Ook Mondeaan Stijn Werbrouck hoopt dat er snel duidelijkheid komt voor lokale besturen: “Zonder concrete cijfers blijft het voor lokale besturen moeilijk om een realistische planning op te stellen of alternatieve financiering te zoeken. Vooral zwaar getroffen gemeenten moeten snel duidelijkheid krijgen, zodat kinderen en gezinnen er niet de dupe van worden.
Binnenkort volgt meer constructief overleg, wat mogelijks meer helderheid brengt over de verdeling van middelen en de impact ervan op lokale besturen. Bij MONDEA volgen we deze ontwikkelingen nauwgezet op en houden we onze partners en lokale besturen op de hoogte van de verdere beslissingen en financiële implicaties van het BOA-decreet.”
Ben jij ook bij onze inspiratiesessie BOA?
Het BOA-decreet raakt verschillende sectoren, ook de sportsector. Daarom nodigen we alle collega’s uit de sportwereld uit voor onze inspiratiesessie BOA tijdens het Congres Lokaal Sportbeleid op 26 en 27 maart. We bespreken de impact van subsidies, infrastructuur en samenwerkingen tussen sportclubs, scholen en opvanginitiatieven. Ook bieden we praktische handvaten om een gevarieerd aanbod uit te werken dat aansluit bij de behoeften van kinderen. Schrijf je dus snel in voor deze unieke kans om ervaringen te delen en samen naar oplossingen te zoeken.