Search

Waar ligt de toekomst van het digitaal stedenbouwkundig informatieplatform?

Het Departement Omgeving wilde de ambities en toekomstmogelijkheden voor het DSI, het digitaal stedenbouwkundig informatieplatform, in kaart brengen en klopte daarvoor aan bij MONDEA en IDEA Consult. Jan Zaman (IDEA Consult), Nieke Peeters (MONDEA) en Pim van Reempts (MONDEA) bundelden hun krachten. Mondeaan en projectleider Werner Van Hoof neemt je mee in het onderzoeksproces.

Even kaderen, wat is het DSI?

“Het DSI is een uitwisselingsplatform van het Departement Omgeving voor digitale stedenbouwkundige informatie. Het platform verzamelt alle informatie over ruimtelijk verordenende plannen (en hun afgeleiden) en ruimtelijke verordeningen en faciliteert de uitwisseling van deze stedenbouwkundige informatie. Zo kan elke partner die de bevoegdheid heeft om deze plannen op te maken (het Vlaamse Gewest, provincies en steden en gemeenten) eigen gegevens opladen en die van de andere partners gebruiken.”

Wat is het doel van dit onderzoek?

“Met dit onderzoek wilden we verschillende scenario’s uitwerken die ervoor kunnen zorgen dat het DSI blijft groeien. De focus lag daarbij vooral op nog ontbrekende data van bestaande planinstrumenten zoals BPA of gemeentelijke RUP. We polsten naar de ambities, onderzochten de haalbaarheid van verschillende denkpistes en maakten een inschatting van de kosten en voordelen.” 

Hoe zag het stappenplan eruit?

“We brachten eerst het huidige platform en het netwerk van het DSI in kaart. Hoe komt de info op het platform? Wat is de output en hoe zijn beiden aan elkaar gelinkt? We voerden een stakeholdersanalyse uit en verdeelden alle gebruikers in verschillende categorieën. Wie voert info in het DSI in en hoe doen ze dat? Welke doelgroepen raadplegen het platform en hoe verloopt dat? Wie gebruikt het DSI intensief en wie slechts af en toe? De resultaten van die analyse vulden we verder aan met bevindingen uit diepte-interviews met de belangrijkste stakeholders en enkele GIS-specialisten.

In het tweede luik van het onderzoek namen we de toekomst van het DSI onder de loep. Zijn er hiaten en opportuniteiten? Hoe zou het DSI eruit kunnen zien? We gingen opnieuw in gesprek met stakeholders om te polsen naar hun behoeften en hun visie op de toekomst. Er kwamen drie duidelijke ambities naar boven: het DSI vereenvoudigen, vervolledigen en verordenen.”

Die ambities vloeiden uit in ontwikkelscenario’s?

“Dat klopt. Op basis van die drie doelstellingen ontwikkelden we vier scenario’s met gedetailleerde ontwikkelingspaden. Per scenario zetten we de investeringen, voordelen, meerwaarde en risico’s op een rij. De investeringskosten en voordelen geven een beeld van de financiële meerwaarde van een bepaald scenario. De meerwaarde en risico’s leidden we af uit de werksessies met de betrokken stakeholders. Ze geven dus weer waar het werkveld waarde aan hecht en nood aan heeft. Het ene scenario is ingrijpender dan het andere. Het is nu aan het Departement Omgeving om met de resultaten van dit onderzoek mee te nemen als een van de inputfactoren om de toekomst van het DSI verder vorm te geven.”

“Door DSI verder te laten groeien kunnen we nog veel bijkomende bestuurlijke en maatschappelijke meerwaarde creëren. Maar dat betekent ook dat we bijkomende kosten en baten t.o.v. elkaar moeten afwegen en keuzes moeten maken voor het verdere ontwikkeltraject. MONDEA en IDEA Consult reikten ons informatie en tools aan om die keuzes te onderbouwen“
Peter Willems
Expert monitoring & data-analyse Departement Omgeving
Author picture

“Uit dit onderzoek onthoud ik hoe complex verhalen rond data en digitalisering kunnen zijn. Ik was verbaasd over de enorme besparing in arbeidstijd en de meerwaarde die je in een overheidscontext kan realiseren door volop de digitale kaart te trekken en in te zetten op datamanagement en gebruiksvriendelijke platformen.”

Vragen over het onderzoek of zelf nood aan ondersteuning? Contacteer Werner Van Hoof vrijblijvend via werner.vanhoof@mondea.be of +32476 33 35 49.

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant