Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Workshop RPR bij team selectie van de provincie Antwerpen

Mondeanen Aanje Kints en Nele Moortgat gingen aan de slag bij de provincie Antwerpen – team selectie en rekrutering. Zij waren de winnaars van de MONDEA wedstrijd rond het congres HRM in de overheid in 2022. Ze wonnen een gratis workshop van MONDEA. Aanje en Nele gingen met hen aan de slag rond de nieuwe RPR en de impact daarvan op hun eigen werking.

De workshop startte vanuit hun eigen blik op het selectiebeleid van de provincie Antwerpen. Wat ze willen behouden en wat ze willen aanpakken in de toekomst waren daarbij twee centrale vragen. Aanje bracht er vanuit haar ervaring rond RPR in diverse lokale besturen een uitgebreide overview van de nieuwe wijzigingen op het vlak van werving en selectie die ons met het nieuw rechtspositiebesluit te wachten staan.

De grootste wijzigingen

We vatten de grootste wijzigingen op het vlak van werving en selecties nog even samen:

  • De aanstellende overheid legt de contouren van de selectieprocedure vast;
  • Relevante ervaring in combinatie met een capaciteitsproef heeft evenveel waarde als een diploma;
  • Een extern jurylid in de selectiecommissie kan, maar moet niet meer;
  • Spelen met de duur van de bekendmaking in functie van de in te vullen functie is mogelijk;
  • Interne mobiliteit tussen entiteiten met hetzelfde werkingsgebied (gemeente, OCMW, AGV, welzijnsvereniging, autonome zorginstellingen, …) is mogelijk

Na inzicht in de wetgeving keken de medewerkers van de provincie ‘over het muurtje’. Aanje en Nele gingen samen met hen door enkele ‘best practices’ van lokale besturen. Hoe zorgen zij in deze krappe arbeidsmarkt dat ze kwalitatieve en voldoende instroom behouden?

Food for thought

In het laatste deel gingen ze aan de slag met ‘food for thought’. Welke mogelijkheden ziet het selectieteam nu zelf op korte en lange termijn? Wat is de impact van het nieuwe BVR RPR in deze op de provincie? Het selectieteam neemt alvast volgende zaken in overweging:

  • Interne mobiliteit tussen provincie en AGP’s wordt mogelijk;
  • De mogelijkheid om selectiejury’s ook soms met enkel interne juryleden samen te stellen;
  • De diverse publicatiemogelijkheden om openstaande functies te verspreiden bij specifieke doelgroepen;
  • Relevante ervaring meer inzetten in combinatie met capaciteitsproef;
  • Het inzetten van de permanente vacantverklaring bij moeilijk invulbare functies, ook voor functies van onbepaalde duur.

Meer lezen over de nieuwe RPR?

Wil je graag meer lezen over de RPR? Check dan zeker dit artikel!

Heb je zelf interesse gekregen in zo’n workshop? Of kunnen we je met raad en daad bijstaan bij het nieuw Vlaams Besluit Rechtspositieregeling? Contacteer Nele via nele.moortgat@mondea.be of +32 486 76 66 89.

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant