Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Kruibeke groter bekeken: een participatieve drie-stapsraket

Mondea begeleidde het project ‘Kruibeke groter bekeken’. We rondden het recent af met een presentatie aan de gemeenteraadscommissie van Kruibeke op 19 juni.
“Hoe denken onze inwoners over de mogelijke fusie met Beveren en Zwijndrecht? Zijn ze voor of zijn ze tegen? Zijn er bepaalde zaken op vlak van dienstverlening en identiteit die we in het achterhoofd moeten houden aan de onderhandelingstafels?”. Participatie-expert Joris Gallens ging samen met Nele Moortgat en Dries Herseele met deze vragen aan de slag, het antwoord? Een participatieve drie-stapsraket.

Eerste stap eerst: de bevraging

Een representatieve burgerbevraging is een sterke basis om een participatietraject mee te starten, je krijgt tal van inzichten die je later in het traject dankbaar zal kunnen hergebruiken. We werken net als in Beveren samen met partner Public Minds voor een professionele aanpak en fijne samenwerking.

Ondanks het nipte tijdsbestek van drie weken, bereikten we meer dan 800 Kruibekenaren en kunnen we representatieve uitspraken doen. Wat blijkt? Kruibeke ziet een fusie met Beveren en Zwijndrecht wel degelijk zitten! Goed om te weten, maar wat is een fusie nu eigenlijk? Maar vooral, waarom zou je fuseren?

Antwoorden bieden op burgervragen, tijd voor stap twee: de webinar

Fusies zijn een complexe bedoeling. Het samenbrengen van drie organisaties naar één is geen evidentie. Inwoners zitten met tal van vragen over de hoe, wat en waarom van fusies. Om die vragen proactief te beantwoorden nodigen we professor emeritus bestuurskunde Filip De Rynck uit voor een uitgebreide toelichting. Op een uurtje gaat hij in op de voor- en nadelen van fusie en staat hij even stil bij de Kruibeekse situatie. Een zeer leerrijk moment!

De inwoners die er die avond niet bij konden zijn, kunnen de webinar herbekijken op de website van gemeente Kruibeke. We denken ook aan de minder digitale inwoners, zij konden gezellig met een drankje erbij de livestream volgen in het gemeentehuis.

Eindigen met een goed gesprek: buurtbabbels

Dialoog, reflectie en discussie kunnen tot interessante inzichten leiden. De laatste stap van onze raket pakt het persoonlijker aan. We gaan langs in alle drie de deelgemeentes en focussen ons bovendien op drie minder bereikbare doelgroepen: jongeren, senioren en kansengroepen. Samen goed voor 6 buurtbabbels waar we dieper in gaan op wat er belangrijk is in dienstverlening en hoe de Kruibekenaar er beroep op kan doen. We bespreken wat Kruibeke en de Kruibekenaar uniek maakt en dat dat zeker niet mag verloren gaan na een fusie.

Joris Gallens over inclusief communiceren tijdens een participatie-traject:

“Iedereen bereiken kan je nooit, maar je moet wel geprobeerd hebben. Voor dit traject zetten we in op heel wat verschillende kanalen: zowel online als offline, zowel fysiek als digitaal dus. Van sociale media tot bewonersbrieven, over advertenties in gratis publicaties, affiches op verschillende locaties en e-mails en nieuwsbrieven. Door verschillende kanalen in te zetten bereik je een breder publiek en mensen kunnen het kanaal kiezen dat het best bij hen past. Dit zorgt voor een inclusieve benadering tot participatie met verschillende perspectieven waarbij ruimte is voor een brede betrokkenheid.”

Schepen van participatie Filip Vercauteren blikt tevreden terug op het traject: “Op 6 weken tijd slaagden we erin een kleine duizend inwoners van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde te laten participeren in het debat over een mogelijke fusie tussen Kruibeke, Beveren en of Zwijndrecht. Toch wel een knap resultaat! Stilaan wordt het duidelijk waar we met onze gemeente Kruibeke naar toe kunnen werken. Het is nu aan de politiek om deze zomer eens alles goed op een rijtje te zetten zodat we in het najaar een definitieve beslissing kunnen nemen.”   

Ben jij ook helemaal klaar voor een participatietraject?

Contacteer Nele Moortgat via

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant