Sinds 1 januari vormen Meulebeke en Tielt één sterke fusiegemeente Tielt. Samen gaan ze voor een moderne, snelle en betrouwbare dienstverlening. Een van de eerste grote stappen? De bouw van een nieuw zwembad. Voor dit impactvolle dossier riep het lokaal bestuur de hulp in van MONDEA voor strategische projectbegeleiding en stakeholdermanagement.
Zwembad als katalysator voor fusie
De sluiting van het zwembad in Tielt in de zomer van 2022 en de aflopende milieuvergunning voor het zwembad van Meulebeke vormden de aanleiding om een gezamenlijke oplossing te zoeken.
Doordachte locatiekeuze
In de eerste fase van dit project boog het team zich over de juiste locatie van het nieuwe zwembad. Mondeaan Stijn Werbrouck: “Er zijn heel wat verschillende aspecten van belang bij de zoektocht naar een geschikte locatie. Uiteraard moet je rekening houden met de bestemming van een perceel en het toegelaten bouwvolume. Maar in je locatiekeuze kijk je daarnaast ook naar mobiliteit, bereikbaarheid en toegankelijkheid. Daarbij vertrek je je best vanuit een stakeholdersanalyse. Welke doelgroepen zullen hier zwemmen? Richt je op scholen of eerder zwemclubs? Recreatieve zwemmers of atleten? Je neemt al deze aspecten in overweging. De doorslaggevende factoren kunnen voor elk lokaal bestuur anders zijn.”
Mondeaan Stijn De Bie: “Voor Tielt stelden we op basis van al deze parameters een afwegingskader op voor alle mogelijke locaties die nog op tafel liggen. Voor elke mogelijke locatie hebben we de sterktes en aandachtspunten in kaart gebracht. Zo kan het bestuur een objectieve en weloverwogen beslissing maken.”
Voor Lore Beernaert, projectmedewerker vrije tijd lokaal bestuur Tielt, is het zwembadproject een symbool voor de fusie: “Een geslaagd locatieonderzoek weerspiegelt de ambitie van het fusiebestuur om niet alleen efficiënter te werken, maar ook een gezamenlijke toekomstvisie te realiseren. De keuze voor een zwembadlocatie kan zo een symbool worden van samenwerking en innovatie waarbij de nieuwe fusiegemeente erin slaagt om over de grenzen te kijken van de vroegere dorpskernen. Zo maken we de meerwaarde van een gezamenlijke aanpak ook echt zichtbaar. Met het objectieve afwegingskader creëert het bestuur niet alleen draagvlak, maar geeft het ook een krachtig voorbeeld van hoe een fusie de dienstverlening kan versterken.”
Juridisch sluitend dossier
Bij de realisatie van een project zoals dit zwembad komen complexe juridische uitdagingen kijken. De locatiekeuze moet ook juridisch waterdicht zijn. Advocaat Dirk De Keuster: “Het perceel moet niet alleen de juiste stedenbouwkundige bestemming hebben, maar ook voldoende ruimtelijke draagkracht hebben en de toets van een goede ruimtelijke ordening doorstaan. Daarnaast zijn bodemonderzoek en de mogelijke aanwezigheid van archeologische vondsten belangrijke aspecten.” Ook de financiering en aanbesteding vragen een correcte juridische aanpak. “Hierin speelt MONDEA een sleutelrol”, vervolgt Dirk. “Dankzij een goede dialoog met alle betrokken partijen maken ze een cruciale brug tussen het lokaal bestuur en de juridische vereisten.”
Samen verder bouwen
Door de sterke samenwerking tussen lokaal bestuur Tielt, MONDEA en juridische experten heeft het project nu een solide basis. Het lokaal bestuur pint de locatie vast aan de hand van het afwegingskader en gaat binnenkort over naar de gunningsfase. Ook in deze fase staat MONDEA garant voor de strategische projectbegeleiding.