Search

Maak van jouw deontologische code voor mandatarissen een levend document: versterk integriteit met onze dilemmatrainingen op maat

Werken aan integriteit is geen statisch doel, maar een continu proces van evaluatie, communicatie en betrokkenheid. Het vereist een heldere visie en een cultuur waarin iedereen zich samen verantwoordelijk voelt voor de waarden van de organisatie. Mondeaan Lies Op de Beeck geeft tips om integriteit te versterken in jouw organisatie.

Een sterk integriteitsbeleid steunt op een balans tussen preventie, detectie en reactie

Zo’n geïntegreerd integriteitsbeleid steunt op vier pijlers:

  • Institutionalisering
  • Evenwicht
  • Betrokkenheid
  • Voorbeeldgedrag


Deze elementen zijn niet los van elkaar te zien, ze beïnvloeden en versterken elkaar. Een lerende organisatie is er een die deze elementen continu evalueert en bijstuurt. Hoe kan je medewerkers begeleiden naar integer gedrag? Door in te zetten op dilemmatrainingen, ondersteuning te bieden in ethische besluitvorming en interactief bedrijfstheater te voeren. Daarnaast zijn monitoring en passende reacties op integriteitsschendingen noodzakelijk om de integriteit te handhaven.

De betrokkenheid van elke medewerker is essentieel. Zonder draagvlak heeft zo’n gedragscode geen effect. Ethisch leiderschap en politieke steun zijn kritische succesfactoren. Ook communicatie speelt een sleutelrol in het creëren van een open cultuur waarin integriteit bespreekbaar is.

Deontologische code voor mandatarissen en de deontologische commissie

Op vlak van bestuurlijke integriteit zijn de deontologische code voor mandatarissen en de deontologische commissie cruciale instrumenten om integriteit en vertrouwen binnen jouw lokaal bestuur te waarborgen.

Sinds 2 maart 2023 is in Vlaanderen een deontologische commissie trouwens verplicht voor lokale besturen, in aanvulling op de reeds bestaande verplichting van een deontologische code voor mandatarissen. De kern van deze regelgeving draait om het versterken van de integriteit, transparantie en het vertrouwen van burgers in het lokale bestuur. Door haar onafhankelijkheid zorgt de commissie voor objectieve oordelen wanneer de integriteit van mandatarissen in het gedrang komt. In de deontologische commissie kan je ook de politiek-ambtelijke verhoudingen aan bod laten komen. Je kan specifieke instrumenten aanwenden, zoals dilemmatrainingen.

Aan de slag

Maar hoe zorg je ervoor dat de deontologische code niet alleen op papier blijft staan, maar ook echt doorleefd wordt? Hoe geef je een zinvolle invulling aan de commissievergaderingen? Wij begeleiden je graag om deze politieke integriteit stevig te verankeren.

Waarom kiezen voor onze dilemmatrainingen?

  1. Van papieren tijger naar werkbaar instrument

    Met onze training wordt jouw deontologische code bekend en toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Je krijgt de handvatten om de principes van ethisch handelen, het vermijden van belangenconflicten en het nemen van verantwoordelijkheid concreet toe te passen.

  2. Realistische en herkenbare casussen

    Wij werken met echte dilemma’s uit de praktijk van lokale besturen, afgestemd op jouw specifieke context. Zo worden abstracte principes tastbaar en relevant voor jou en jouw collega’s.

  3. Verankering in het bestuurlijk beleid

    Door dilemmatrainingen te koppelen aan professionaliseringstrajecten, intervisies en on-the-job coaching, wordt integriteit niet alleen besproken, maar ook beleefd. Zo maak je integriteit zichtbaar in alle lagen van jouw organisatie.

  4. Betere samenwerking tussen politiek en ambtenaren

    De politiek-ambtelijke relatie staat centraal in onze aanpak. Gezonde samenwerking, gebaseerd op vertrouwen en wederzijds begrip, wordt gestimuleerd door dilemma’s samen te analyseren en te bespreken.

  5. Een integere overheid die vertrouwen verdient

    Door te investeren in ethiek en integriteit versterk je het vertrouwen van burgers en bouw je aan een transparante en integere overheid die het verschil maakt.

Wil jij een stap verder gaan in bestuurlijke integriteit? Samen zorgen we ervoor dat jouw deontologische code een stevig fundament wordt voor transparantie, vertrouwen en ethisch handelen binnen jouw bestuur.

Neem vrijblijvend contact op met Dorien Pauwels via dorien.pauwels@mondea.be of +32 477 21 38 65.

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant