Leegstand van woningen en handelspanden vormt een groeiend probleem in Vlaamse steden en gemeenten. Ook lokaal bestuur Boom beseft dat een actief pandenbeleid noodzakelijk is en roept de versterking in van Mondeaan Dennis Peeters. Hij ging er aan de slag op de dienst Huisvesting en werkt er in samenwerking met het lokaal bestuur een structurele aanpak van leegstand uit.
Bestaande ruimte optimaliseren
Langdurige leegstand leidt vaak tot verloedering van een pand en de omgeving. Daarnaast is er een grote vraag naar kwaliteitsvolle huisvesting en is de woningmarkt erg krap geworden. Met de ‘bouwshift’ wil de Vlaamse Regering de bestaande open ruimte behouden. Voor steden en gemeenten is het dus cruciaal om bestaande, maar leegstaande woningen en handelspanden optimaal te benutten. Gemeente Boom zet naast woningkwaliteit steeds meer in op een actief leegstandsbeleid en brengt leegstaande woningen en handelspanden in kaart.
Aanzetten tot actie
Een goede balans vinden tussen eigenaars ontmoedigen om een pand leeg te laten staan en hen aanmoedigen een invulling te vinden, vormt een speerpunt van dat beleid. De gemeente neemt daarom maatregelen zoals een verhoogde leegstandsbelasting voor handelspanden in het kernwinkelgebied om eigenaars te stimuleren om actie te ondernemen. Maar Boom zorgt ook voor positieve prikkels zoals renovatiepremies en de optie om een leegstaand pand in beheer te geven van de leegstandbeheerder.
Samenwerken met lokale ondernemers
Om van het beleid een succes te maken, slaat de gemeente de handen in elkaar met haar lokale handelaars. De dienst Huisvesting stelt een register op van leegstaande panden, de dienst Lokale Economie stimuleert handelsactiviteiten in deze panden. Naast de renovatiepremies voor handelspanden in het kernwinkelgebied, voorziet lokaal bestuur Boom namelijk ook een starterspremie en begeleiding bij de opstart van een handelszaak. Gemeente Boom zet haar ondernemers en evenementen regelmatig in de kijker op de website van #BeleefBoom.
Maar daar stopt het niet. Enkele enthousiaste ondernemers lanceerden het initiatief BooMst. Met dit project willen de handelaars leegstaande panden nieuw leven inblazen en (startende) ondernemers aantrekken om zo de handelskern te versterken. Nieuwe ondernemers zijn vaak nog op zoek naar een geschikte locatie. De trekkers van BooMst willen, in samenwerking met het lokaal bestuur, een rol spelen bij het leggen van contacten tussen eigenaars van leegstaande panden en potentiële nieuwe starters.
Win-win
Dankzij de systematische aanpak van leegstand, in samenwerking met lokale handelaars en met behulp van maatregelen, kan de gemeente leegstand terugdringen. Zo krijgen zowel de lokale economie als de woningmarkt een nieuwe impuls. Het is een win-win voor lokaal bestuur Boom, haar inwoners én ondernemers.