Coaching kan een wereld van verschil maken in de ontwikkeling van teams en leidinggevenden. Maar hoe zorg je ervoor dat coaching geen eenmalige interventie is, maar echt impact heeft voor jouw gemeente of stad? Onze Mondeanen die aan de slag gaan als coach, zijn gecertificeerd. Wij gingen in gesprek met Karen Verplancke, één van onze consultants die teams en leidinggevenden binnen lokale besturen begeleidt.
Wat zijn de eerste stappen die je zet wanneer je een team begeleidt?
“Eerst en vooral kader ik de opdracht. Het is cruciaal dat iedereen goed begrijpt waarom ik er ben en wat ze van het traject kunnen verwachten. We leggen ook samen deontologische afspraken vast. Coaching werkt alleen als er een vertrouwensrelatie is. Daarom vraag ik aan mijn coachees om zelf te rapporteren wat we bespreken, zodat er transparantie is over het proces. Zeker bij teamcoaching vind ik psychologische veiligheid bewaken erg belangrijk. Het draait dan om dynamieken en samenwerking dus de teamleden moeten zich veilig voelen om feedback te geven.”
Hoe zorg je ervoor dat alle teamleden zich gehoord en betrokken voelen in het coachingproces?
“Ik spreek iedereen eerst apart om hun verwachtingen en bezorgdheden te begrijpen. Daarbij hanteer ik een systemische coachblik: we kijken niet alleen naar de huidige situatie, maar ook naar het verleden en de dynamieken die het team gevormd hebben. Pas daarna breng ik het team samen voor een plenaire sessie.”
Welke uitdagingen zie jij vaak terugkomen?
“Een veelvoorkomende uitdaging is een expert die doorgroeit naar een leidinggevende functie, zonder voldoende ondersteuning. Dat brengt uitdagingen met zich mee op vlak van leiderschap en teamsturing. Daarnaast kampen lokale besturen met veranderingen die elkaar snel opvolgen. Zonder goede begeleiding verliezen teams dan wel eens het overzicht. Tot slot is er het spanningsveld tussen wat de administratie wil en wat het politieke bestuur verlangt. Dat vraagt om helderheid en goede afstemming.”
Wat maakt een team echt sterk?
“Een open feedbackcultuur. We ervaren feedback nog te vaak als kritiek en er blijft een taboe rond hangen, vooral in de communicatie van medewerkers naar leidinggevenden. Een sterk team durft elkaar eerlijke en constructieve feedback geven en doet hier effectief iets mee. Het vraagt kwetsbaarheid van ieder teamlid, inclusief de leidinggevende.”
Hoe zorg je ervoor dat teamcoaching een blijvende impact heeft?
“Het succes hangt af van de mate waarin teams zelf verantwoordelijkheid nemen. Leidinggevenden werken vaak aan teamdoelstellingen, maar die komen idealiter uit het team zelf. Wanneer medewerkers mee de richting bepalen, is er meer betrokkenheid en eigenaarschap.”
En hoe meet je of teamcoaching succesvol was?
“Een daling in personeelsverloop en ziekteverzuim zijn duidelijke indicatoren. Daarnaast zie ik vaak een betere samenwerking en communicatie binnen teams. Dat zijn allemaal tekenen van een coachingtraject met blijvende impact.”