Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

MONDEA zorgde mee voor een veilige editie van De Ronde Van Vlaanderen  

Naar jaarlijkse gewoonte is Oudenaarde het epicentrum van de Ronde van Vlaanderen (RVV). De RVV is een internationaal wielerevent, waarbij voor het lokaal bestuur Oudenaarde heel wat verantwoordelijkheid ligt op vlak van organisatie en coördinatie. De noodplanningscoördinator was tijdelijk afwezig, waardoor het lokaal bestuur MONDEA aanstelde ter ondersteuning.

Mondeanen Johan Cuypers en Karel Baerten namen die rol maar al te graag op zich. Ze lichten toe hoe ze dit bijzondere project beleefden.

Het was een bijzonder veilige editie dit jaar, toch Johan?

Johan: “De Ronde van Vlaanderen 2024 gaat de boeken in als de veiligste ooit. Met nauwelijks een noemenswaardig incident. Enkele ongevallen hoorden jammer genoeg bij de koers, maar er waren geen incidenten die de koers ontsierden. We stonden in voor de veiligheid langs het parcours, bij de duizenden VIPS, de ruim 750.000 bezoekers en bij de talloze randactiviteiten die de Ronde kleuren. Niet alleen tijdens de echte Ronde, maar ook op zaterdag, toen 14 500 toeristen de Ronde reden.”

Het is geen project van één dag, er gaat een lange voorbereiding aan vooraf. Hoe hebben jullie die ervaren?

Johan: “In februari 2024 startten de voorbereidingen. Dat is niet zo lang op voorhand, we moesten ons op twee maanden volledig zien in te werken. Dat zorgde voor een hoog tempo.
De voorbereiding omvatte de coördinatie van politie, brandweer, medische diensten, communicatie, enzovoort. Als rechterhand van Burgemeester Marnic De Meulemeester en Gouverneur Carina Van Cauter, leidden wij de veiligheidscel en het veiligheidsoverleg. Zo gaven we hen ook advies wanneer nodig.”

Karel: “Er kwam inderdaad heel wat voorbereiding bij kijken. Zo is er de opmaak van het Bijzonder Nood- en Interventieplan en heel wat overleg met de de sportieve organisatoren (Golazo/Peloton en Flanders Classics). Daarnaast namen we de organisatie van de in- en uitritten en parkings voor onze rekening. Ook inspectie en keuring van randevenementen, briefing van vrijwilligers en intergemeentelijk overleg waren noodzakelijk. Ik blijf het straf vinden dat we op deze korte tijd volledig mee geïntegreerd werden en als volwaardige partners en collega’s binnen het Stadsbestuur van Oudenaarde en binnen het hele veiligheidsteam werden aanzien.”

Wat deden jullie zoal op de dag zelf?

Johan: “We leidden de commandopost ‘Rode Cel’, we volgden incidenten op en deden ook aan crowd monitoring. We waren het eerste aanspreekpunt voor alles wat met veiligheid te maken heeft.”

De Mondeanen speelden een essentiële rol achter de schermen van Ronde. Mede dankzij hen was de koers de prioriteit en vooral één groot wielerfeest voor Vlaanderen en heel de wereld.

Zelf nood aan een tijdelijke preventiecoördinator? Neem contact op met Stijn Werbrouck via stijn.werbrouck@mondea.be of +32 494 25 82 26.

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant