Roken en vapen op het werk: het blijft vaak een onderwerp van discussie. Sinds kort zijn de regels strenger en mag je niet meer roken of vapen in openbare ruimtes waar veel mensen samenkomen. Ook op de werkvloer moeten werkgevers dus nadenken over een rookbeleid. Hoe zorg je als werkgever, zeker als lokaal bestuur, voor een gezonde balans tussen rokers en niet-rokers, zonder conflicten of frustraties? Consultant HR Dagmar Van Ronsse neemt je mee door de belangrijkste regels.
Wat zegt de wet?
Roken binnen kantoren en gedeelde werkruimtes is al lang verboden, maar wist je dat vapen nu ook onder het rookverbod valt? De nieuwe regelgeving verbiedt e-sigaretten op dezelfde plaatsen als tabakssigaretten. Dit betekent dat roken en vapen verboden zijn in alle gesloten werkruimtes, met uitzondering van speciaal voorziene rookruimtes.
Rookruimtes: een slimme keuze?
Als werkgever kan je een rookruimte voorzien, maar dat is niet verplicht. Of het een goed idee is, hangt af van je organisatie en bijhorende visie. Rookruimtes moeten wettelijk gezien afgesloten en goed geventileerd zijn en mogen geen doorgang vormen naar andere werkruimtes. Sommige werkgevers kiezen ervoor om helemaal rookvrij te gaan. Dat vraagt om heldere communicatie en misschien ook ondersteuning voor werknemers die willen stoppen met roken.
Wat met rookpauzes?
Rookpauzes: een gevoelig onderwerp. Niet-rokers voelen zich soms benadeeld, terwijl rokers hun rookmomenten als essentieel beschouwen. De beste oplossing? Een duidelijk beleid rond pauzes dat voor iedereen geldt, ongeacht of je rookt of niet. Maak afspraken rond tijdsregistratie, locatie, vaste momenten of zelf te kiezen pauzes, … Er geldt een rookverbod binnen een straal van 10 meter van de ingangen van openbare ruimtes. Hou dus ook rekening met het verzekeringsaspect bij pauzes als medewerkers daardoor bijvoorbeeld de straat moeten oversteken.
Aan de slag!
Voor werkgevers
- Stel een duidelijk rookbeleid op en communiceer dit naar alle medewerkers
- Beslis of je een rookruimte voorziet en zorg dat die aan de wet voldoet
- Stimuleer een gezonde werkomgeving en bied hulp aan wie wil stoppen met roken
- Zorg voor een eerlijke & transparante regeling rond pauzes
Voor werknemers
- Respecteer het rookbeleid van je werkgever
- Houd rekening met collega’s die niet roken
- Beperk rookpauzes zodat het werk er niet onder lijdt
- Overweeg ondersteuning als je wil stoppen met roken
Tips voor een slim rookbeleid
Een helder rookbeleid voorkomt discussies en zorgt voor duidelijkheid. Denk aan afspraken over:
- Waar en wanneer werknemers kunnen roken of vapen
- Of er rookruimtes zijn en waar die zich dan bevinden
- Welke ondersteuning er is voor wie wil stoppen met roken
- De gevolgen van het overtreden van het rookbeleid