Vanaf 2026 treedt het nieuwe decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) in werking. Dit decreet brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee, zoals de uitgesproken regierol voor lokale besturen en de financiering van initiatieven en organisaties. Een goede implementatiestrategie is dus cruciaal. Als een lokaal bestuur kiest voor een samenwerking met MONDEA, starten we met een grondige analyse van de huidige context. Nadien organiseren we participatiemomenten, stellen we verschillende beleidskeuzes voor en zorgen we voor actieplannen voor de effectieve uitrol.
De lokale besturen van Ternat, Affligem, Roosdaal en Liederkerke (TARL) voerden samen een bestuurskrachtmeting uit. Op basis van de resultaten van de meting, verkennen ze nu toekomstige samenwerkingsprojecten. De uitrol van het BOA-decreet is er daar één van. De lokale besturen vragen ondersteuning op maat en willen ook onderzoeken voor welke stappen in het proces een bovenlokale samenwerking van pas komt.
Valentijn Vanoeteren (IDEA) en Stijn Werbrouck (MONDEA) slaan de handen in elkaar om de TARL-gemeenten te ondersteunen bij deze uitdaging. Het doel van dit traject? Per lokaal bestuur een visienota en actieplan ontwikkelen voor de uitrol van het BOA-decreet. Ook de opmaak van een bovenlokale visie staat op de planning. Benieuwd naar de ervaring van de TARL-gemeenten? We laten de vier lokale besturen aan het woord.
Marie Lindemans, Beleidscoördinator inwoners en vrije tijd lokaal bestuur Liedekerke
“Het bleek intern een moeilijke oefening om het buitenschools aanbod voor kinderen en de financiële gegevens te verzamelen, omdat we die data niet volledig zelf beheren. Een groot deel van die informatie zit ook bij de verenigingen, scholen, buitenschoolse kinderopvang… Daarnaast is het ook niet evident om in een klein lokaal bestuur een transversale werkgroep op te starten. De begeleiding door MONDEA is voor ons dus een grote meerwaarde. De experten nemen de dataverwerking voor hun rekening, waardoor er voor ons een grote werklast wegvalt. De procesbegeleiding zorgt voor een duidelijk kader. Na elke vergadering heb je een goed beeld van de verwachtingen en opdrachten die je moet uitvoeren, telkens gekoppeld aan een deadline. Op die manier gaat het traject goed vooruit.”
BOA-team lokaal bestuur Roosdaal
“Na de grondige omgevingsanalyse in dit traject, kwamen we tot de vaststelling dat het aanbod van opvang- en vrijetijdsactiviteiten in Roosdaal groter is dan we dachten. Daarna organiseerden we samen met MONDEA verschillende participatiemomenten. De digitale ouderbevraging kende een hogere respons dan verwacht en de fysieke ouderparticipatieavond was boeiend. Voor ons was het participatieluik dus zeker een succes. Uniek aan de aanpak van MONDEA is dat ze kinderen ook betrekken. We gingen langs in enkele van onze basisscholen om de kinderen te bevragen zodat ook zij een stem krijgen in ons traject. We kijken nu vooral uit naar de resultaten van de participatiemomenten en hoe we de uitrol van het BOA-decreet in gemeente Roosdaal gaan aanpakken.”
Leen Pauwels, dienst Welzijn & Cultuur lokaal bestuur Affligem
“Hoe verder we in het traject komen, hoe meer ik overtuigd ben van de meerwaarde van dit begeleidingstraject. Het zou zeer tijdrovend zijn om de coördinatie bij een collega te leggen en de externe begeleiding dwingt ons als BOA-stuurgroep om deadlines te respecteren. Voor onze stuurgroep is deze professionele procesbegeleiding een mooie leerkans. Ook de samenwerking op TARL-niveau is een leertraject. Doordat de verschillende gemeenten hetzelfde traject doorlopen met MONDEA, merken we nu al dat er gezamenlijke noden zijn en dat samenwerken kansen biedt om tot een kwaliteitsvol aanbod te komen in de regio.”
Frauke Herssens, deskundige welzijn lokaal bestuur Ternat
“Om het decreet te realiseren, vertrek je niet van een leeg blad. Je hebt een duidelijk zicht nodig op de lokale situatie van de buitenschoolse opvang en het activiteitenaanbod en op de drempels die er vandaag zijn. Wij gingen op zoek naar een sterke partner met ervaring in procesbegeleiding, maar meer nog naar een partner met ervaring in lokale besturen én expertise rond het BOA-decreet. Dit vonden we bij MONDEA. Ik ben enthousiast om in dit traject ook samen te werken op regionaal niveau. Het zorgt ervoor dat we onze lokale visies en actieplannen beter op elkaar kunnen afstemmen en nauwer kunnen samenwerken. De lokale besturen kunnen zo personeel en werkingsmiddelen efficiënter inzetten en de inwoners genieten van een opvang- en activiteitenaanbod over de grenzen van de eigen gemeente heen. Win-win.”
BOA-ondersteuning
Om het BOA-decreet goed te kunnen implementeren, is het belangrijk om een strategie te ontwikkelen. MONDEA biedt ondersteuning bij dit proces, van begin tot einde.