Search

Veerle Ribus versterkte Bonheiden als ruimtelijk planner 

In oktober 2023 begon Mondeaan Veerle Ribus als interim ruimtelijk planner bij de gemeente Bonheiden. Gedurende een jaar werkte ze twee dagen per week mee aan projecten die de ruimtelijke toekomst van de gemeente vormgeven. Haar opdracht? Ze begeleidde drie ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s), ontwikkelde een stedenbouwkundige verordening voor financiële lasten en stelde een bestek op voor de opmaak van een woonbehoeftestudie. Veerle blikt terug op deze ervaring.

Veerle, wat houdt het werk van een ruimtelijk planner in?

“Als ruimtelijk planner vertaal je de ruimtelijke visie van de gemeente naar concrete beleids- of bestemmingsplannen. Met ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s) bepaal je hoe de ruimte in de toekomst ingevuld wordt. Deze plannen leggen de visie van de gemeente vast in afdwingbare regels.

Met een RUP ken je bestemmingen toe aan gebieden, zoals wonen, werken of recreatie. Hiermee creëer je een soort ‘vlekkenplan’ waarbij verschillende kleuren de bestemming per zone aangeven. Per zone stel je specifieke voorschriften op, zoals bouwhoogtes of percentage groenvoorziening.”

Wat moest je specifiek voor Bonheiden doen?

“De gemeente Bonheiden vroeg mij om drie RUP’s op te volgen, elk in een andere fase van de procedure. Dit bracht verschillende taken met zich mee, waaronder:

  • Het grondig screenen van stedenbouwkundige voorschriften en grafische plannen;
  • Het organiseren van plenaire vergaderingen en openbare onderzoeken;
  • Het overleggen met studiebureaus en de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO);
  • Het behandelen van bezwaren en adviezen.

Naast de RUP’s werkte ik ook aan een stedenbouwkundige verordening rond financiële lasten. Hiermee kan de gemeente financiële bijdragen vragen voor extra taken die voortvloeien uit een vergunning, zoals het aanleggen van speelpleinen, fietspaden of extra kinderopvang. Een andere belangrijke taak voor Bonheiden was het opstellen van een bestek voor een woonbehoeftestudie. Deze studie brengt in kaart hoeveel woningen Bonheiden in de toekomst nodig heeft. Het vormt een belangrijke basis voor het woonbeleid van de gemeente.”

Wat waren de grootste uitdagingen van deze opdracht?

“De RUP’s kenden al een lange voorgeschiedenis. Dat maakte het uitdagend om me snel in de dossiers in te werken. Tegelijkertijd bood het me de kans om met een frisse blik naar de plannen te kijken en nieuwe inzichten te delen.

Daarnaast vormde de nieuwe regelgeving rond de stedenbouwkundige verordening voor financiële lasten een boeiende uitdaging. Gelukkig kon ik beroep doen op collega-Mondeanen die aan de slag waren met vergelijkbare projecten. Het was nieuw voor ons allemaal, maar door samen te werken, kwamen we tot waardevolle inzichten.”

Hoe kijk je terug op je opdracht in Bonheiden?

“Ik ben trots op wat we samen met Bonheiden hebben bereikt. Twee van de drie ruimtelijke uitvoeringsplannen zijn definitief vastgesteld door de gemeenteraad en het andere RUP is voorlopig vastgesteld. Deze mijlpalen konden we realiseren dankzij de vlotte samenwerking en open communicatie met Bonheiden.”

Ethel van den Wijngaert (algemeen directeur) en Mieke Van den Brande (schepen) kijken tevreden terug op de samenwerking met Veerle: “We zijn heel blij met de professionele ondersteuning van Veerle. Dankzij haar hebben we belangrijke mijlpalen kunnen bereiken voor Bonheiden.”

Benieuwd hoe MONDEA jouw omgevingsdienst kan ondersteunen? Neem vrijblijvend contact op met Werner Van Hoof via werner.vanhoof@mondea.be of +32 476 33 35 49.

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant