De actualisatie van je rechtspositieregeling vraagt om een doordachte en participatieve aanpak. Met een participatief proces vergroot je niet alleen het draagvlak binnen het managementteam, maar zorg je er ook voor dat de nieuwe regels beter aansluiten bij de noden van het bestuur en de organisatie. Ons stappenplan biedt een duidelijke methodiek die betrokkenheid stimuleert en duurzame oplossingen oplevert. Mondeaan Aanje Kints paste dit stappenplan al meermaals succesvol toe en neemt je stap voor stap mee.
Stap 1: Verzamel input vanuit het managementteam
Betrek vanaf het begin alle leden van het managementteam en de HR-dienst. Tijdens een interactieve overlegsessie bespreek je belangrijke thema’s binnen personeelsbeleid, bv.:
- Aanwerven: Hoe kunnen we het selectieproces efficiënter maken, met aandacht voor de mogelijkheden na het Besluit Rechtspositieregeling van 20 januari 2023?
- Verlonen: Hoe positioneren we ons als aantrekkelijke werkgever in de regio, ook voor talentvolle kandidaten uit de privésector?
- Ontwikkelen en opvolgen: Hoe laten we ontwikkeltrajecten (bv. deeltijdse werkhervatting) beter aansluiten op de behoeften van de organisatie?
- Uitzwaaien: Hoe maken we het beëindigen van een tewerkstelling eenvoudiger, met respect voor de medewerker?
Tijdens deze sessie geven leidinggevenden vrij aan waar zij in de praktijk tegenaan lopen. Dit levert een uitgebreide inventaris van knelpunten, aandachtspunten en wensen op. Die input vormt de basis voor de volgende stappen.
Stap 2: Analyseer en werk concrete voorstellen uit
In een tweede fase buigt een kleiner overlegteam zich over de verzamelde inzichten. Dit team bestaat best uit:
- Algemeen directeur
- Vertegenwoordiger HR-dienst
- Afdelingshoofd interne zaken
Zij analyseren de input en werken concrete voorstellen uit, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, actuele HR-trends, de missie en visie van het bestuur en het juridisch kader.
Stap 3: Ga samen met het managementteam aan de slag
De uitgewerkte voorstellen bespreek je in een tweede interactieve sessie met het volledige managementteam. Voorzie tijd en ruimte voor:
- Beoordeling van de voorstellen
- Suggesties voor aanpassingen
- Argumentatie voor voorstellen die (nog) niet haalbaar zijn
Consensus is cruciaal. Pas wanneer het managementteam én de HR-dienst achter een voorstel staan, neem je het mee in de aanpassing van de rechtspositieregeling.
Stap 4: Werk de nieuwe rechtspositieregeling uit
De feedback uit de interactieve sessies verwerk je in een vernieuwde rechtspositieregeling. Deze versie sluit niet alleen aan bij de input van het managementteam en HR, maar ondersteunt ook de strategische doelen van de organisatie en is juridisch sluitend.
Het resultaat: een gedragen rechtspositieregeling
Deze participatieve aanpak levert meer op dan een nieuwe rechtspositieregeling. Het zorgt ook voor:
- Een praktijkgerichte en werkbare regeling voor leidinggevenden
- Een consistenter en sterker personeelsbeleid
- Een breed draagvlak dankzij de actieve betrokkenheid van het managementteam en HR
Door participatie centraal te zetten, toon je als bestuur dat je niet alleen waarde hecht aan een goed personeelsbeleid, maar ook aan samenwerking en draagvlak binnen de organisatie.