Search
MONDEA / Nieuws / Leer ons HR-team kennen: Sigrid, Sarah, Aanje, Wendy & Griet 

Leer ons HR-team kennen: Sigrid, Sarah, Aanje, Wendy & Griet 

We spreken opnieuw met vijf HR-experts van MONDEA: Sigrid Baeyens, Sarah Ballard, Aanje Kints, Wendy Miatton en Griet Van den Abeele. Zij delen graag wat inzichten over werving, leiderschap en wat een HR-beleid voor hen écht succesvol maakt.

Wie hebben we hier rond de tafel?

Sigrid: “Ik ben Sigrid, al meer dan 30 jaar een inspirerend verbinder met een passie voor HR. Wat mij energie geeft? Uiteenlopende HR-projecten, individuele en teamcoaching en het geven van opleidingen.”

Sarah: “Ik ben Sarah, mama van twee meisjes en gepassioneerd door HR en organisatieontwikkeling. Als het me even te druk wordt, laad ik mijn batterijen op tussen de paarden of in de gymhal in Dessel.”

Aanje: “Ik ben Aanje. Ondanks mijn sociaal-juridische achtergrond zit er toch een flinke dosis creativiteit in mij. Of het nu gaat om het aanpassen van een rechtspositieregeling, het ontwikkelen van een re-integratiebeleid of zelfs meubeltjes patineren… Ik pak het altijd aan met een creatieve invalshoek!”

Wendy: “Mijn naam is Wendy. Ik ben een gedreven, enthousiaste professional met een brede juridische en HR-achtergrond. Als sociaal en toegankelijk persoon creëer ik graag verbinding met anderen. Ik hou van uitdagingen, want ze motiveren me om steeds het beste uit mezelf te halen en anderen te inspireren.”

Griet: “Ik ben Griet, HR-freak in hart en nieren met intussen 20 jaar ervaring op de teller. Met een scherp en kritisch oog ga ik voor daadkracht met een zachte, mensgerichte aanpak.”

Wat maakt een HR-beleid succesvol?

Sigrid: “Alles begint met het scherp krijgen van de ‘why’ van je organisatie. Wat is de kern van wat je doet en waarom? Als je dit helder hebt, kan je je HR-initiatieven hierop afstemmen en focus aanbrengen.”

Aanje: “Ik ben het daar helemaal mee eens. De waarden, missie en visie van de organisatie vormen het fundament. Ze bieden een objectief referentiepunt bij elke beslissing en helpen je om keuzes te maken, zeker bij twijfel, discussie of weerstand.”

Sarah: “Voor mij draait een succesvol HR-beleid om balans: enerzijds luisteren naar de behoeften van werknemers, anderzijds duidelijke structuren ontwikkelen. Als je hierin het juiste evenwicht vindt, versterken deze twee elementen elkaar.”

Wendy: “Voor mij is een succesvol HR-beleid een combinatie van efficiëntie en betrokkenheid. Het draait om medewerkers motiveren, ontwikkelen en écht betrekken bij de organisatie. Sterk leiderschap, groeikansen, gerichte trainingen en een open feedbackcultuur vormen de bouwstenen van dit succes. Ik geloof dat je door consistentie, eerlijkheid en een verbindende aanpak vertrouwen opbouwt en samenwerking versterkt. Zo creëer je een werkomgeving waarin mensen én organisaties floreren.”

Griet: “Het succes van een HR-beleid ligt in de afstemming op de organisatie. Dat betekent dat je een HR-beleid niet zomaar kan kopiëren, maar rekening moet houden met de (groei)fase en maturiteit van de organisatie. De maatschappij en organisaties veranderen zodanig snel dat je niet anders kan dan mee te bewegen met deze dynamiek. Voldoende ‘beweegruimte’ hebben is dus ook essentieel. Je moet het uitgetekend beleid kunnen bijsturen zodra dat nodig blijkt.”

Wat betekent goed leiderschap voor jullie?

Sigrid: “Voor mij betekent goed leiderschap écht luisteren en volledig aanwezig zijn voor de medewerker. Eigenlijk draait het om het ‘samen uit, samen thuis- principe’. Je legt verantwoordelijkheid bij je medewerkers en bewandelt samen met hen het professionele pad als een echte (bege)leider.”

Sarah: “Inspireren, ondersteunen en duidelijke richtlijnen bieden: dat zijn de sleutelwoorden voor mij. Een goede leider bouwt vertrouwen op, moedigt open communicatie aan en geeft ruimte aan anderen om te groeien.”

Aanje: “Proactief luisteren naar medewerkers is cruciaal. Goede leiders houden niet alleen rekening met de competenties van de medewerker, maar ook met het individu. Het is iemand die delegeert, ondersteunt, stuurt of coacht in functie van de medewerker, maar steeds met het doel voor ogen.”

Wendy: “Uit mijn 18 jaar ervaring als leidinggevende heb ik geleerd dat goed leiderschap inspireert, richting geeft en het beste in mensen naar boven brengt. Authentiek leiderschap begint bij zelfkennis: weten waar je kracht ligt en waar je kan groeien. Zo bouw je de brug naar je medewerkers en creëer je een werkomgeving waarin mensen zich gezien, gewaardeerd en gemotiveerd voelen om samen doelen te bereiken.”

Griet: “Goed leiderschap ondersteunt medewerkers én teams om wendbaar en veerkrachtig te blijven in complexe omstandigheden. Goed leiderschap zorgt voor rust, motiveert en toont hoe je samen kan navigeren door een uitdagende werkomgeving.”

Wat is volgens jullie het geheim van een succesvol wervings- en selectieproces?

Sarah: “Volgens mij ligt het geheim in het goed begrijpen van de kernwaarden en cultuur van de organisatie. Als je kandidaten zoekt die daar perfect bij passen, leg je alvast een stevige basis voor een duurzame match. Ook de communicatie rond de vacature moet volledig in lijn zijn met die waarden en cultuur, zodat je de juiste mensen aanspreekt.”

Sigrid: “Ik ben het helemaal eens met Sarah. Zorgen dat de kandidaat bij de intake met de hiring manager perfect weet waar de prioriteiten liggen, wat de functie inhoudt, hoe de organisatie en het team eruitziet… dat is voor mij het absolute begin van een succesverhaal.”

Wendy: “Een succesvol wervings- en selectieproces draait om snel schakelen, het juiste profiel vinden en een sterke beleving creëren. Kandidaten moeten de organisatiecultuur voelen in elk aspect, van warm onthaal tot de open en vriendelijke sfeer binnen het team. Tegelijkertijd moeten we het beeld van ‘het perfecte profiel’ loslaten en focussen op iemands potentieel en groeimogelijkheden.”

Aanje: “Waar Sarah, Sigrid en Wendy over de start van het proces spreken, focus ik liever op de juridische vertaling ervan: de rechtspositieregeling (RPR). Aanpassingen daarin zijn pas succesvol en gedragen als ze aansluiten bij de behoeften van de organisatie en het managementteam. Het is de taak van HR om samen met het managementteam te achterhalen wat die behoeften zijn. De RPR kan écht ondersteunend zijn in een efficiënt en effectief werving- en selectieproces. ”


Ontdek ook de andere delen uit de reeks

Aan de slag met een van de HR-thema’s? Neem een kijkje op onze HR-pagina of neem vrijblijvend contact op met Sara Temmerman via +32 478 36 40 29 of sara.temmerman@mondea.be.

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant