In deze driedelige reeks maak je kennis met het HR-team van MONDEA. Aan tafel zitten Lies Lenaerts, Evelien Van der planken en Dagmar Van Ronsse. Zij delen hun ervaringen in het HR-vakgebied.
Laten we beginnen met een rondje rond de tafel. Wie zijn jullie?
Dagmar: “Hoi! Ik ben Dagmar, 25 jaar jong en een enthousiaste HR-professional met een passie voor werving en selectie. Fun fact: ik heb meer dan 60 paar schoenen in mijn kast staan. En ja, ik draag ze allemaal!”
Evelien: “Ik ben Evelien, 26 jaar en de nieuwste collega binnen het HR-team. Buiten de werkuren kan je mij vaak terugvinden op de skipiste of met mijn neus in de boeken.”
Lies: “Ik ben de Limburgse noot in het HR-team. Sinds 2020 werk ik als freelancer bij MONDEA, vooral aan strategische HR-projecten. Daarnaast ben ik actief als coach, change consultant en facilitator.”
Waarom kozen jullie voor HR?
Lies: “Voor mij begon het zo’n 15 jaar geleden, eigenlijk toevallig. Bij mijn toenmalige werkgever kreeg ik een kans binnen HR en ontdekte ik snel hoe goed het vakgebied bij mijn persoonlijkheid past. Het strategisch denken, werken met mensen en bijdragen aan een betere werksfeer… Dat geeft me vandaag nog steeds energie.”
Dagmar: “Ik ben ook toevallig in het HR-domein gerold. Tijdens een van mijn eerste opdrachten bij MONDEA leerde ik dankzij een collega de wondere wereld van HR kennen. Die ervaring wakkerde mijn passie aan en ik heb het nooit meer losgelaten. Nu haal ik vooral veel voldoening uit het helpen vergroten van werkgeluk.”
Evelien: “De goede combinatie van administratie en werken met mensen, dat is waarom ik voor HR koos. Ik haal echt voldoening uit complexe wetgeving vertalen naar iets begrijpelijks en praktisch toepasbaars voor collega’s. Als ik iemand kan geruststellen met uitleg of ervoor kan zorgen dat iedereen krijgt waar ze recht op hebben, geeft dat echt een goed gevoel.”
Met welke uitdagingen krijgen jullie te maken en hoe gaan jullie ermee om?
Dagmar: “Bij één van mijn projecten kampte de organisatie met een groot personeelstekort. De klassieke wervingsmethoden werkten niet, dus bedachten we een creatieve oplossing: een jobdate. We betrokken medewerkers actief en gaven kandidaten de kans om de organisatie op een informele manier te leren kennen. Dit bracht niet alleen positieve energie, maar leverde ook nieuwe aanwervingen op.”
Lies: “Voor mij draait de uitdaging vaak om een win-win-uitkomst te vinden voor alle betrokkenen. Medewerkers, leidinggevenden, management en klanten hebben vaak uiteenlopende belangen. In zulke situaties probeer ik goed te luisteren naar iedereen, te ontdekken welke noden en belangen prioriteit hebben en de juiste mensen met elkaar te verbinden. Het kost tijd en tact, maar de investering in draagvlak en betrokkenheid loont uiteindelijk altijd.”
Evelien: “Het schaarse talent aantrekken op een nóg schaarsere arbeidsmarkt is voor mij de grootste uitdaging die ik al ben tegengekomen. Waardevolle kandidaten haakten af door het trage selectieproces. Ik heb toen het hele proces over een andere boeg gegooid. Ik ging voor een sneller en efficiënter wervingsproces, voegde digitale interviews toe en zorgde voor laagdrempeligere assessments. Door ook te focussen op inclusie en diversiteit en mijn zoekcriteria te verruimen, vonden we alsnog de juiste kandidaten.”
Wat is het gekste dat jullie ooit hebben meegemaakt tijdens een sollicitatiegesprek?
Lies: “Sommige kandidaten vergeet je nooit, zoals die ene die zijn moeder wou meenemen naar het sollicitatiegesprek. Of de sollicitant voor een job als arbeider op kerkhoven die vertelde dat ‘de dood’ zijn hobby was. Dan weet je even niet wat je moet zeggen.”
Evelien: “Ik heb er ook vaak sprakeloos bijgezeten. Wanneer een kandidaat halverwege ons gesprek zomaar een sigaret opstak, zonder waarschuwing. Het was misschien onverwacht, maar uiteindelijk heb ik wel een passende job gevonden voor die persoon. Dat is pas toewijding!”
Dagmar: “Ik kan hier ook een boek over schrijven. Van een onleesbaar handgeschreven cv tot een kandidaat die halverwege het gesprek toegaf voor de verkeerde functie te solliciteren. Of een persoon die zegt dat de functie toch wel niet zo moeilijk kan zijn.”
Tot slot: welke soft skill vinden jullie het belangrijkst?
Lies: “Een goede HR-professional heeft veel soft skills nodig, maar oplossingsgericht denken en handelen springt er voor mij uit. En altijd vertrekken vanuit een positief mensbeeld.”
Evelien: “Actief luisteren is wat mij betreft de belangrijkste soft skill. Het helpt je tot de kern door te dringen, beter te begrijpen en een sterke vertrouwensband op te bouwen met collega’s, medewerkers, en leidinggevenden.”