Van ambtenaar naar Mondeaan: Björn Caljon

Graag zetten we onze Mondeanen in de kijker die de overstap maakten van ambtenaar naar Mondeaan. Björn wordt ook wel onze “oer-Mondeaan” genoemd, aangezien hij een van de eersten was aan boord van het Mondea schip. Alles wordt duidelijk in zijn identity kit:

Naam: Björn Caljon

Was actief bij welk lokaal bestuur?: Bornem

Functie in Bornem?:

HR-deskundige. Lid van het managementteam,. “Ik deed mijn werk op een bredere basis dan enkel HR-deskundige. Ik leerde elke dienst stuk voor stuk beter kennen en luisterde naar hun noden. Hier zag ik al dat ik graag advies gaf en mensen verder hielp. Iets waar ik nu dus mijn job van heb kunnen maken.”

Vakgebied?: HR, crisismanagement, change management en strategisch management. Bekijkt alles vanuit het HR-perspectief.

Waarom overstap naar Mondea?: “Ik startte als zelfstandige consultant en kreeg mijn eerste opdracht van Joos Gysen, toen nog voor zijn eerste bedrijf, Mondel. Joos & ik hadden een goede klik, hij begon te bouwen aan Mondea waar ik maar al te graag deel van uit wou maken. Samen stonden we aan de wieg van Mondea.”

Wat is er zo leuk aan die overstap?: “Dat is eigenlijk heel speciaal, er gaat een ‘nieuwe wereld’ open die eigenlijk niet zo heel nieuw is. Je bent zo vertrouwd met de werking van de lokale besturen, alleen ga je die nu op een heel andere manier ontdekken. Het leuke aan lokale besturen is dat die eigenlijk allemaal op dezelfde problemen botsen en een vergelijkbare werking hebben. Ze lijken allemaal wat op elkaar en dat zorgt ervoor dat je snel oplossingen kan aanreiken. Situaties die je bij de ene klant hebt opgelost, neem je mee naar de volgende om daar op dezelfde manier te kunnen helpen.”

Is het een evidente keuze?: “Nee, eigenlijk niet. Je zit als ambtenaar in een soort van gouden kooi, je hebt het heel goed, waarom zou je daar weggaan? Dat was ook de eerste reactie van mijn omgeving: ‘Je zit daar toch goed, waarom zou je dat inruilen voor een leven als zelfstandige?’. En toch ben ik nog steeds heel blij dat ik het gedaan heb. Ik zat een beetje aan mijn plafond in Bornem, ik wou echt mijn vleugels uitslaan.”

Wat is de grootste uitdaging?: “Toch wel uit je comfortzone komen, ik deed mijn werk al enkele jaren en was het zo gewoon. Als Mondeaan aan de slag gaan betekent dat je heel wat verschillende opdrachten krijgt, naar oplossingen op zoek gaat en dus uit die comfortzone moet komen. Ik vond dat geweldig, ik was op zoek naar zo een uitdaging.”

Waarom Mondea?: “Ik heb Mondea voor een stuk mee opgebouwd, mijn hart en ziel ligt hier. Je komt in een klein maar herkenbaar clubje van mensen die allemaal hetzelfde denken. Alle Mondeanen zijn gepassioneerd door lokale besturen, ze willen allemaal hun vleugels uitslaan. Het zijn stuk voor stuk gelijkgezinde mensen die een hart hebben voor lokale besturen, niemand die bij Mondea werkt doet zijn job ‘om gewoon maar geld te verdienen’. Wij zijn geen doorsnee consultants, daarom noemen we onszelf ook Mondeanen. Wij zijn niet de afgeborstelde mensen die advies komen geven, wij gaan mee met onze botten in de modder staan. We worden tijdelijk deel van de organisatie, en dat is misschien wel onze grootste troef als bedrijf.”