Search

Hallo, wij zijn MONDEA. Samen maken we publieke en social profit organisaties sterker.

Hoe gaan we te werk? Ontdek onze aanpak

Beveren luistert naar haar burgers, MONDEA helpt mee!

Mondeanen Joris Gallens en Ine Plovie, MONDEA-experten met een passie voor participatie, begeleiden lokaal bestuur Beveren in een groot participatietraject. Het bestuur wil graag weten hoe de inwoners het beleid ervaren. Niet alleen om te kunnen bijsturen, maar ook met het oog op een mogelijke fusie met Kruibeke en Zwijndrecht.

Om inzicht te krijgen in hoe de Beverenaar denkt over tal van beleidsthema’s, organiseren we een brede bevolkingsbevraging. Hoe Ine & Joris hun schouders hieronder zetten? Dat lees je hier!

Het start allemaal… bij een enquête!

Enquêtes zijn niet zeldzaam. Ze zijn een essentiële tool voor (lokale) besturen om zicht te krijgen op wat er leeft, en worden dan ook steeds vaker ingezet. Maar bevragen is niet alles, daar begint het namelijk pas. Want wat doe je met de resultaten? Hoe ga je die communiceren naar je inwoners? En misschien nog belangrijker dan dat, ga je er nadien mee aan de slag? Voor de enquêtes werkten we samen met een héél fijne partner, Public Minds.

Na het bevragen, de webinar.

MONDEA heeft samen met Beveren een mooi traject opgezet dat begint bij een burgerbevraging. De resultaten van deze bevraging werden in een online webinar voorgesteld aan de inwoners. Een webinar is een handige, laagdrempelige tool, om informatie te delen met bewoners. Iedereen heeft een druk leven, en het is niet altijd evident om fysieke bijeenkomsten bij te wonen.

De webinar kan je gewoon volgen vanuit je zetel thuis, en als het tijdstip je niet goed uitkomt, dan bekijk je hem gewoon op een later moment. Kijkers hebben de mogelijkheid om vragen door te geven, die worden ofwel live ofwel later beantwoord en bezorgd aan de aanwezigen.

Buurtbabbels om zo breed mogelijk te bevragen

Natuurlijk wil je niet enkel de digitaal vaardige bewoners bereiken. Een webinar is een leuke extra, maar het mag zeker niet je enige actie zijn. De gemeente Beveren koos er bewust voor om dit te doen op niveau van de deelgemeenten. We voorzien in elke deelgemeente een infomarkt en dialoogtafels. De infomarkt toont enkele interessante cijfers uit de bevraging, zet de lopende projecten van de gemeente in het licht en informeert de bewoners over de dienstverlening van de gemeente. Voor de infomarkt voorzagen we infopanelen die we konden laten ontwerpen door Mondeaan Claudia Haenen.

Je krijgt hier een ideale mix. Inwoners krijgen op die manier heel wat info over de gemeente zoals wat er al gebeurd is en wat er op stapel staat. Bovendien kunnen ze in gesprek gaan met de aanwezigen van het bestuur die de vragen en bezorgdheden van de bewoners met plezier beantwoorden. Bij deze buurtbabbels kregen we ondersteuning van Mondeanen Dries Herseele & Dagmar Van Ronsse, die met veel plezier de dialoogtafels begeleidden.

Dialoogtafels om écht in gesprek te gaan met de burger

Sommigen willen graag wat dieper ingaan op de materie. We kozen uit de bevraging de interessantste resultaten en tegenstellingen en leggen deze voor aan de dialoogtafels. In kleine groepjes kiezen mensen een uitdaging uit, waarover ze samen reflecteren en in discussie gaan. Er wordt gevraagd om te eindigen met een suggestie naar het bestuur of medebewoners. Elk groepje wordt gevraagd deze suggesties/conclusies even te delen met de rest, waarna er kan worden doorgeschoven naar een volgend thema. Iedereen heeft de kans om een zegje te doen over een thema naar keuze.

Alles verzamelen, afronden & volle gas vooruit!

Mondea verzamelt al deze input uit de dialoogtafels en giet dat in een overzichtelijk verslag. Opnieuw halen we de meest voorkomende en interessantste voorstellen eruit. We plaatsen deze op het participatieplatform van gemeente Beveren bij wijze van terugkoppeling. Elke inwoner van Beveren kan op die manier mee volgen waarover er gesproken werd tijdens de dialoogtafels. Bovendien krijgen ze nog één laatste keer de kans om over deze stellingen in gesprek te gaan met elkaar, deze keer online. Zo krijgen we zicht op welke voorstellen het meest gedragen zijn, welke minder, en maximaliseren we het bereik van dit traject. Iedereen bereiken is onmogelijk, maar door op vier verschillende kanalen in te zetten geef je wel iedereen een kans om deel te nemen.

Wil jouw organisatie ook aan de slag gaan rond participatie? Contacteer Nele Moortgat via nele.moortgat@mondea.be

Deze nieuwsberichten vind je wellicht ook interessant