Search

Fusie & schaalvergroting

The way to go, ook voor jouw lokaal bestuur?

Ondersteuning van A tot Z

Samenwerken en krachten bundelen

Samenwerken en krachten bundelen zijn meer dan trendy termen. Zowel voor burgers als in professionele context. Steeds vaker gaan we auto’s delen, cohousen, groepsaankopen organiseren en expertise delen of uitwisselen. Ook met MONDEA & IDEA Consult bundelen we al langer onze expertise en ervaring in de ondersteuning van lokale besturen in fusietrajecten. Zo waren we in de voorbije legislatuur bij 9 van de 13 fusietrajecten betrokken.

Het proces van een gemeentelijke fusie is vaak complex en uitdagend. Het gaat niet alleen om het samenvoegen van bestuurlijke structuren, maar ook om het harmoniseren van culturen en processen. Het succesvol laten verlopen van zo’n fusie vraagt om zorgvuldige planning, gespecialiseerde kennis en een gestructureerde aanpak. Externe ondersteuning in dit proces kan een welgekomen meerwaarde zijn en biedt mogelijks ook voor jouw organisatie voordelen. Het Steunpunt Bestuurlijke Vernieuwing benoemt in haar recent onderzoek naar de effecten van gemeentelijke fusies de transitiecapaciteit als absolute voorwaarde voor succesvolle fusies.

Fusie - Ondersteuning bij fusie van gemeenten door MONDEA
Fusie in Deinze

Strategische ondersteuning en implementatie

MONDEA is ervaren partner voor fusie -en schaalvergroting. Samen met de collega’s van IDEA Consult begeleidden we ondertussen tientallen organisaties in hun traject.

Waar IDEA Consult besturen en regio’s strategisch ondersteunt op vlak van samenwerking en fusie, zorgt de MONDEA-ploeg dat het toekomstbeeld op de werkvloer ook effectief gerealiseerd wordt. Onze dienstverlening varieert naargelang de vraag:

  • Bestuurskrachtmetingen: samenwerking of fusie is geen doel op zich. Bedoeling is de taakstelling op een meer kwaliteitsvolle manier te kunnen invullen. Eerste stap is nagaan hoe bestuurskrachtig het lokaal bestuur is op vandaag? Op welke thema’s is het bestuur goed uitgerust? Waar hebben we het als bestuur lastig om onze taakstellling op een volwaardige manier in te vullen? IDEA Consult brengt het voor je in kaart.
  • Verkenningstrajecten rond samenwerking en fusie: zijn de buurgemeenten bereid tot meer intensieve samenwerking of fusie? IDEA Consult doet een verkenningsronde, brengt de standpunten samen en vertaalt dit in mogelijke scenario’s.
  • Opstellen samenwerkings- of fusiedossier: goed begonnen is half gewonnen, dit geldt ook op vlak van samenwerking of fusie. IDEA Consult maakt voor besturen die sterker willen samenwerken of fuseren een fusiedossier waarin de meerwaarden worden uitgewerkt, maar ook de valkuilen worden geduid. Op die manier kan men voldoende voorbereid aan de slag.
  • Begeleiding van de transitie: een fusie is een ingrijpend en grootschalig veranderingsproject. MONDEA kan de rol van transitiemanager opnemen, fungeren als klankbord, adviseur, coach of sparring partner van het leiderschap van de organisatie bij de transitie. Daarnaast kunnen we ook specifieke deelaspecten opnemen vanuit onze verschillende expertisedomeinen (bv. uitwerken van een nieuwe organisatiestructuur en begeleiding bij de invulling ervan uitwerken van een nieuwe rechtspositieregeling, dienstverleningsmodel, uitwerking van een gemeenschappelijk beleids- en organisatiebeheersingskader, integratie van diensten, -…)
  • Communicatie en participatie: verandering roept vragen op bij medewerkers en burgers. De context en de beweegredenen moeten intern en extern helder worden geduid. MONDEA inspireert besturen bij het opzetten van een communicatiestrategie en de organisatie van informatie- en consultatiemomenten.
  • Daarnaast kunnen we ook specifieke deelaspecten opnemen vanuit onze verschillende expertisedomeinen. Enkele van deze deelaspecten zijn bv. het uitwerken van een nieuwe organisatiestructuur en begeleiding bij de invulling ervan, uitwerken van een nieuwe rechtspositieregeling, visie op en implementeren van nieuw dienstverleningsmodel, uitwerking van een gemeenschappelijk beleids- en organisatiebeheersingskader, integratie van diensten, aanbieden van opleidingstrajecten om leidinggevenden handvaten te geven in de omgang met verandering, begeleiding bij oriëntatiegesprekken en selectieprocedures voor de invulling van het organogram,…

Voordelen van onze aanpak

Een fusie van twee of meer gemeenten is een complex proces dat heel wat uitdagingen met zich meebrengt en zorgvuldig moet worden gemanaged om succesvol te zijn. Het inschakelen van een externe partner om dit proces te begeleiden, biedt verschillende voordelen.

Objectief

Externe begeleiders zorgen voor een objectieve en onafhankelijke blik op het geheel of binnen thema’s als HR, IT, communicatie, ...

Expertise

Ervaren fusiebegeleiders zorgen voor bijkomende expertise. Onze ervaring vanuit de eerdere fusiebegeleidingen nemen we daarin mee, met o.m. praktisch bruikbare tools en documenten.

Structuur

Als ervaren procesbegeleiders brengen onze experten structuur en overzicht.

Extra capaciteit

Tijdelijke en flexibele capaciteitsversterking om de bijkomende workload op te vangen.

Samen gaan we de uitdaging aan

Contacteer ons vrijblijvend om de mogelijkheden van een samenwerking af te toetsen.
Samenwerken met MONDEA kan via één van onze raamcontracten of een prijsvraag. Lees meer daarover op deze pagina.

Matthias Vandamme

Matthias Vandamme

Binnen MONDEA neemt Matthias (veranderings)trajecten voor zijn rekening.

Telefoon: +32 493 51 28 43
matthias.vandamme@mondea.be

Dorien Pauwels

Dorien Pauwels

Dorien ging voor MONDEA zowel aan de slag als interim manager voor lokale besturen, als projectmanager in verschillende trajecten.


Telefoon: +32 477 21 38 65
dorien.pauwels@mondea.be

Laat je overtuigen door onze cases

Fusie in Deinze
Lees meer
Pelt - nieuwe fusiegemeente
Lees meer
Fusie Oudsbergen
Lees meer

Onze kijk op fusie

Koester de trekkers van de fusie

De vorige legislatuur kreeg Vlaanderen er 7 wondermooie gemeenten bij na boeiende fusietrajecten. Is het sop de kolen waard? Elk fusieverhaal is anders, maar één ding staat vast: geen enkele...

Lees dit artikel

Fusies

Is intergemeentelijke samenwerking het alternatief voor fusie? Net voor het zomerreces legde de Vlaamse Regering een nieuw kader rond fusies vast, met o.a. het vooruitzicht van een schuldovername voor fuserende...

Lees dit artikel